Onze medalles per a formatgeries de l’Alt Urgell al 27è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

Guanyadors dels premis especials del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Guanyadors dels premis especials del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu. Foto: RàdioSeu

Les formatgeries de l’Alt Urgell han rebut un total d’11 medalles al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que aquest 2021 ha celebrat la seva 27a edició. Enguany hi havia 16 categories, dues de les quals han quedat desertes (formatges de llet de cabra quallada mixta pasta tova i de llet d’ovella quallada àcida).

  • Castell-Llebre (Peramola) ha guanyat 2 medalles: or en la categoria de formatges frescos i bronze en formatges de llet quallada àcida pel formatge Teo.
  • Serrat Gros (Josa de Cadí) ha sumat una medalla d’or en formatges de llet de cabra quallada àcida i una medalla de bronze en la categoria de tupí o gaztazarra.
  • L’Abadessa (la Seu d’Urgell) ha guanyat la medalla d’or pel Cabraflor en categoria llet de cabra i una plata pel formatge L’Avi en pasta cuita.
  • Cal Majuba (Alàs) ha obtingut amb el seu iogurt la medalla d’or en iogurts i llets fermentades i una medalla de bronze en la categoria de llet d’ovella quallada àcida, amb el formatge L’actica.
  • Mas d’Eroles (Adrall) ha rebut la medalla de bronze pel formatge Ermengol en la categoria de pasta cuita; i una altre bronze en categoria de llet d’ovella quallada mixta-pasta tova, amb el formatge el Trévol.

També hi ha hagut una medalla d’or per a Lo Brossat de la Formatgeria L’Oliva (Oliana), en la categoria de matons i recuits i brossats.

El Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2021 també ha lliurat medalles d’or a Molí de Ger (tupí o Gaztazarra), Formatges Reixagó (formatges blaus i llet de vaca amb quallada mixta pasta tova), La Xiquella (formatges amb condiments), Casa Mateu (formatges pasta cuita i llet d’ovella quallada mixta pasta tova), Mas el Lladré (llet de vaca quallada enzimàtica), Formatges Vall de Meranges (llet d’ovella quallada enzimàtica pasta dura) i Montsant de Pallars (llet d’ovella quallada àcida).

 

Premi al Millor Formatge Artesà del Pirineu i Concurs infantil

El formatge Blau de Jutglar de la formatgeria Reixagó ha guanyat el Premi al Millor Formatge Artesà del Pirineu. El resultat del Premi l’ha decidit un jurat format pels caps de taula del concurs de formatges artesans celebrat al matí.

Pel que fa al Concurs infantil, enguany, com ha novetat, s’ha introduït un jurat infantil que, entre els premiats ha escollit el formatge La Gàrgola, de Formatgeria el Miracle, com el millor dels guardonats. L’activitat ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Alícia.

 

Lliurament del Premi Amic del Formatge

Aquest divendres també s’ha concedit el Premi Amic del Formatge, que s’atorga cada any a una persona que, amb la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. En aquesta ocasió s’ha guardonat Eugeni Celery, que ha rebut el guardó de la mà de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana.

TOTES LES NOTÍCIES