cartells-allausUn total d’onze panells informatius sobre prevenció en allaus s’han instal·lat a l’inici dels itineraris més freqüentats pel que fa a la pràctica de l’esquí de muntanya i raquetes de neu. La concepció i realització ha anat a càrrec de l’EDNA, el recentment creat Espai de Neu i Allaus, format pel Grup de Rescat en Muntanya (GRM) dels bombers, l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) i pel Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans

El disseny dels panells ha estat assumit per la Unitat d’Imatge Institucional del Govern Andorra, el finançament per Protecció Civil i la col·locació pel COEX. La idea va sorgir en veure que a Andorra i en general als Pirineus, els accidents amb víctimes produïts per les allaus són sovint el resultat d’una manca de preparació de l’itinerari i de la falta d’equipament adequat. Aquests panells informatius tenen la voluntat de ser una eina de prevenció i informació per els usuaris de la muntanya hivernal.

Els panells consten d’informació per a la planificació de la sortida i  sobre el material indispensable. També inclouen un codi QR que dóna accés als butlletins meteorològics i dels perills d’allau i a una oferta formativa en matèria de seguretat en muntanya, un codi QR per a la descàrrega gratuïta de l’aplicació de seguretat Alpify així com un recordatori del 112 com a telèfon de rescat en muntanya a Andorra.

Aquests panells informatius s’han col·locat a:

– Pàrquing de Sorteny per l’accés a les zones de Rialb, Port de Siguer, Banyell, pic i llac de l’Estanyó, la Serra del Forn, pic de la Serrera, etc.

– Arcalís (final de la carretera asfaltada) per l’accés a la Porteta de Peyreguils, Creussans, Port de Rat, pic i estanys de Tristaïna, etc.

– Pont del Castellar abans d’arribar al túnel d’Arcalís per l’accés a les zones de Font Blanca, port i estany Esbalçat, Besalí, etc

– Prats Sobirans a l’inici del camí a la zona del Comapedrosa per l’accés al Comapedrosa, Pic Sanfons, pla de l’Estany, Montmantell, pic de Medacorba, etc.

– Inici de la vall de Ransol per l’accés al pic de la Serrera, pic de Mil Menut, coma de Varilles, etc.

– Inici de la vall d’Incles per l’accés al Siscaró, Juclà, cabana Sorda, etc.

– Pàrquing del Cubil a la zona de Grau Roig per l’accés a Montmalús, Engaït, els Pessons, l’Illa, coll dels
Isards, etc.

– Inici del camí d’Ensagents per l’accés a Ensagents, Coma dels Llops, els Agols, vall del Madriu-Perafita-Claror, etc.

– Port d’Envalira per l’accés al Maia, clot i riu de Sant Josep, el Siscaró, etc.

– Al pàrquing de Mereig per l’accés a la zona del Casamanya, Montaup, etc.

– Al pàrquing de la Rabassa per l’accés a la zona del pic Negre, Claror, Perafita, etc.

L’EDNA agrupa els tres organismes que, amb la col·laboració del Departament d’Industria, porten anys treballant en tasques de divulgació sobre neu, allaus i seguretat en muntanya. A partir de les col·laboracions realitzades, es va encetar un fructífer diàleg sobre els coneixements de la població dels riscos naturals. De seguida es va fer palès que en un país de muntanya com Andorra seria de gran utilitat, per a la població, la creació d’un “espai” on resoldre dubtes, on realitzar formacions de qualitat, on obtenir informació fàcilment i on tothom hi pogués ser ben acollit. I així va sorgir l’EDNA.

Els membres dels tres organismes parteixen de coneixements i competències diferents, però complementaris. Unir tots aquests coneixements per oferir-los conjuntament es va veure com una molt bona oportunitat per a fer una divulgació completa, sobre la neu i les allaus, en tots els seus aspectes. Els principals objectius de l’EDNA són.

– Difondre a la població d’Andorra (i de fora d’Andorra) coneixements sobre la a neu, les allaus i la seguretat hivernal.

– Oferir un espai obert a tots els professionals i experts del sector perquè puguin aportar treballs i estudis que contribueixin a un millor coneixement i divulgació dels temes relacionats amb la neu, les allaus i la prevenció i seguretat en terreny de muntanya.

L’EDNA ofereix anualment la possibilitat de realitzar cursos sobre neu, allaus i seguretat de muntanya. L’objectiu principal és facilitar, tant a l’usuari de la muntanya com al professional, coneixements eines que millorin la comprensió de la muntanya hivernal i incrementin la seva seguretat quan es realitzen activitats a l’aire lliure amb presència de neu. Trobareu la informació sobre els cursos a l’enllaç següent: https://www.inscripcions.cat/n112014/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada