Òmnium porta a l’Alt Urgell la campanya d’autoinculpacions per l’1-O

Òmnium Alt Urgell porta a l’Alt Urgell la campanya ‘Inculpa’t’, que proposa a la ciutadania autoinculpar-se pels mateixos fets pels quals ha estat jutjat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics que han estat condemnats pel Tribunal Suprem espanyol amb relació al referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

La concentració es farà aquest dimarts vinent, 5 de novembre, a les 10 del matí davant de dels Jutjats de la Seu d’Urgell, a la plaça de Jacint Verdaguer. Des de l’entitat cultural s’anima la població en general a sumar-se a aquesta concentració i afegir-se a la inculpació amb l’objectiu, assenyalen, “de demostrar als represaliats que no estan sols i que la ciutadania és al seu costat”.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Rios, ha agraït aquesta setmana el fet que milers de persones ja hagin secundat la crida de l’entitat i es personessin massivament davant els jutjats a les principals ciutats catalanes. Mauri assegura que estan convençuts que s’hi sumarà molta més gent els propers dies. El dirigent de l’entita afirma que l’objectiu és mostra que hi ha “milers de persones que consideren que cap dels delictes que imputen a Cuixart i les resta de presos polítics tenen cap base”, i que si els motius de la condemna fossin creïbles, “haurien de condemnar més de dos milions de persones que van sortit a votar i que es
van manifestar el 20-S”.

Des d’Òmnium conclouen que la recent sentència del TS “suposa el major atac als drets fonamentals des de la fi del franquisme” i que “si manifestar-se, fer ús de la llibertat d’expressió o votar es considera un delicte per l’Estat espanyol, Òmnium i la resta d’entitats socials, pacifistes i antimilitaristes que promouen la campanya assumeixen que també són autors d’aquest fals delicte i fan una crida a omplir tots els jutjats de Catalunya d’autoinculpacions”.

La difusió de la campanya compta amb el suport de diversos personatges públics, entre els quals hi ha el filòsof urgellenc Xavier Antich, l’actor Quim Masferrer, el periodista Martí Anglada, la xef Ada Parellada i l’economista Arcadi Oliveres.

Assemblea d’electes

D’altra banda, diversos representants d’institucions locals de l’Alt Urgell han assistit aquest dimecres a la reunió de l’Assemblea d’Electes de Catalunya, a Barcelona, en la qual es va explicar els motius de la creació d’aquest ens i els seus objectius.

Entre els participants a l’acte hi va haver l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, el vicealcalde urgellenc Francesc Viaplana i la tinent d’alcalde Marian Lamolla, juntament amb l’alcaldessa de Ribera d’Urgellet, Josefina Lladós, i l’alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera. També hi van assistir d’altres electes de l’Alt Pirineu, entre els quals la presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó; l’alcalde de Llívia, Elies Nova, i l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases.

Entre d’altres acords, l’Assemblea d’Electes ha rebutjat la sentència del Suprem, ha demanat l’amnistia i exigeix la llibertat dels “presos polítics”, el retorn dels “exiliats” i la fi de la “repressió”. L’òrgan també mostra el seu suport a la “mobilització popular” i a seguir defensant la sobirania de les institucions catalanes. El posicionament polític també exigeix diàleg a l’Estat i una mesa de negociació que retorni el conflicte a la política, alhora que apel·la a la mediació internacional per aconseguir aquest objectiu.

Finalment, el text apunta que l’Assemblea d’Electes treballa per l’autodeterminació i per una solució política que permeti als catalans decidir el seu futur polític a les urnes.

TOTES LES NOTÍCIES