Ocells salvatges amenaçats durant la Setmana Santa

El trencalòs, és a la categoria «En perill d’extinció» al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada a Catalunya
El trencalòs, és a la categoria «En perill d’extinció» al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada a Catalunya (Zoo del Pirineu)

S’apropa la Setmana Santa i, la muntanya, serà el destí per a moltes famílies. Per als establiments turístics és temps de recuperar-se econòmicament i per a nombroses persones, alegria per tornar a trobar-se amb familiars i amics, però, per a molts animals salvatges serà temps d’estrès i d’ansietat que pot tenir conseqüències desastroses.

Respecta els ocells

Aquest any la Setmana Santa cau en plena temporada de nidificació dels ocells. Són quatre dies que poden tenir com a resultat l’abandó dels ous amb els pollets a punt de néixer. A més, nombroses aus rapinyaires sovint maten les seves cries si consideren que el niu està sota una amenaça imminent.Silenci

Respecta els espais de nidificació de les aus. Potser no les veus, però estan per tot arreu. No facis soroll innecessari. Et recomanem aprofitar aquest temps per a verificar que, si tots parleu amb veu baixa, us podreu entendre perfectament. Us sorprendrà la tranquil·litat amb la qual gaudireu del vostre temps conjuntament.No abandonis els camins marcats

Si us plau, no abandonis els senders marcats. Els animals s’han acostumat a la presència dels humans i per a nidificar busquen llocs apartats. No envaeixis aquests petits oasis de pau que han triat per a formar la seva família. Molts ocells tenen una sola oportunitat a l’any per a assegurar la seva descendència. No siguis el culpable que aquest any es quedin sense cries.Et poden tirar pedres els ocells?

Els còrvids són uns pares excepcionals. No abandonen les seves cries en cas de perill. Els defensen. Si el depredador que s’apropa al seu niu és gran els tiren pedres i altres objectes per a allunyar-lo del seu territori. Si et passa a tu, si us plau, marxa el més ràpid possible d’aquest lloc.

La Gralla és una espècie catalogada com a «vulnerable» a Catalunya. Pertany a la família dels còrvids. (Zoo del Pirineu)
La Gralla és una espècie catalogada com a «vulnerable» a Catalunya. Pertany a la família dels còrvids. (Zoo del Pirineu)

Et poden atacar els ocells

El mussol banyut també defensa les seves cries. Poden atacar a les persones que s’apropen al seu niu. Aprecia el seu comportament valent i allunya’t d’aquest espai cames ajudeu-me.

No és casualitat que l’únic any que el majestuós trencalòs va nidificar amb èxit a la Roca de Canalda (massís del Port del Comte, a la comarca del Solsonès) va ser durant el temps de la pandèmia. Si us plau, sigues respectuós i permet que aquest 2023 no sigui un any d’abandonaments de cries i desesperació per als ocells salvatges. Perquè cuidar dels animals salvatges és cosa de tots nosaltres.Per Universitat de la Natura. Zoo dels Pirineus
Refugi d’animals
Odèn (el Solsonès)

[do_widget id=category-posts-pro-64]