trini-marinLa consellera de Finances del Comú d’Escaldes-Engordany, Núria Gómez, ha anunciat que fins a 30 de setembre s’han obert 111 nous negocis a la parròquia i n’han tancat 87, el que deixa un balanç positiu de 24 nous comerços. Aquests 111 noves activitats han estat exemptes de l’impost de radicació, mentre que 94 negocis que van obrir l’any passat s’han beneficiat d’una reducció del 50%. Per tot plegat, el Comú ha deixat d’ingressar 150.000 euros. D’altra banda, la liquidació pressupostària del tercer trimestre presenta un superàvit de 3,2 milions d’euros, tot i que Gómez apunta que es tancarà l’any amb equilibri pressupostari, depenent de si es poden tirar endavant inversions pendents en matèria d’aparcaments, com pot ser el nou equipament del Falgueró.

El Comú d’Escaldes-Engordany ha avançat que des de principis d’any i fins al 30 de setembre, 111 nous negocis s’han beneficiat de l’exoneració de l’impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals. A més, la consellera de Finances, Núria Gómez, ha recordat que 94 negocis que van obrir l’any passat han tingut una bonificació del 50% i que arran de la reclassificació dels índexs de localització, 487 més s’han beneficiat d’una reducció de l’impost, d’entre el 6 i el 40%. Aquestes xifres han estat valorades molt positivament per la majoria comunal, tot i que s’han deixat d’ingressar fins a 150.000 euros. A més, el balanç d’obertures i tancaments és positiu en 24 negocis, i s’espera poder mantenir aquestes bonificacions de cara l’any vinent.

D’altra banda, pel que fa a l’execució del pressupost a 30 de setembre, Gómez ha anunciat que s’ha tancat amb un superàvit de 3,2 milions d’euros, ja que les despeses de funcionament s’han aconseguit reduir i els ingressos s’han incrementat un 4%, gràcies a l’augment de les transferències, i també perquè s’ha recaptat més en concepte d’impost de construcció per al projecte del nou geriàtric i també ha augmentat la recaptació per l’aigua termal (un 25%) gràcies a l’obertura de l’Inúu. En canvi, s’han perdut 200.000 euros en la recaptació dels aparcaments pel tancament del Falgueró i la no repercussió de l’IGI, i també s’han deixat d’ingressar 271.000 euros en concepte d’ITP.

Pel que fa a l’endeutament, s’ha rebaixat en 2 milions d’euros, de manera que a 30 de setembre se situa en 30,1 milions d’euros, un 63% per sota del límit d’endeutament. Tot i l’important superàvit a 30 de setembre, la previsió és que a final d’any es pugui tancar amb equilibri pressupostari, ja que actualment s’estan valorant unes inversions que es podrien autoritzar i comprometre abans de finals d’any. Gómez ha indicat que es tracta d’inversions relacionades amb aparcaments, com ara el projecte del nou equipament del Falgueró, que en aquests moments encara s’està estudiant de quina manera es tira endavant.

Vendrell critica el retard en el cadastre

La consellera de l’oposició, Cèlia Vendrell, ha criticat que el cadastre encara no estigui enllestit, tot i que el termini finalitzava el mes d’agost, i que per aquest motiu s’hagi hagut de modificar l’Ordinació tributària i que enguany no es pugui ingressar el que s’havia previst inicialment en concepte d’impost sobre la propietat immobiliària. El cònsol menor, Marc Calvet, ha reconegut que havien previst que es podria augmentar aquesta recaptació perquè una de les tres zones del cadastre ja estaria aprovada, però que finalment han vist que era una mesura incompatible, i ha assegurat que l’any vinent el cadastre estarà acabat ‘com a eina urbanística, tot i que caldrà veure si també a nivell tributari’. Precisament aquest dilluns s’ha aprovat sotmetre a informació pública una de les tres zones del cadastre d’Escaldes-Engordany.

Entitat per dinamitzar Vivand

Finalment, la minoria comunal ha demanat que el Comú impulsi la creació d’un organisme que inclogui agents privats i la corporació amb l’objectiu que es pugui continuar la tasca de dinamització de l’avinguda Carlemany per a vianants. Des de la majoria, la cònsol major, Trini Marín, ha assegurat que la voluntat és crear-lo, però no saben quan podrà ser una realitat, i durant el ple de Comú també ha informat de la creació d’una comissió Vivand i del canvi de nom de la Comissió de Turisme, que passa a anomenar-se de Promoció Turística i Comercial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada