Obre les portes el PIRIBUS a la Seu d’Urgell amb l’exposició itinerant ‘Viatge al cor dels Pirineus’

Aquest matí ha quedat oberta al públic a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell l’exposició itinerant sobre el patrimoni del Pirineu “Viatge al cor dels Pirineus” que acull el PIRIBUS, espai expositiu mòbil de 72m2 que es pot visitar gratuïtament fins el 28 de juliol. La mostra també proposa un variat programa d’activitats adreçades a totes les edats, i es pot visitar de deu del matí a dues del migdia, i de cinc de la tarda a les nou del vespre.

L’acte d’obertura del PIRIBUS a la Seu d’Urgell ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, el subdirector general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Planas, el responsable de LPO França i soci francès del projecte d’ADNPYR, Philippe Serre, el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, el coordinador d’activitats del PIRIBUS a la Seu d’Urgell, Àngel Bonada, i la regidora de Patrimoni Natural, Núria Tomàs.

L’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, que ha donat la benvinguda al PIRIBUS a la nostra ciutat, ha remarcat en aquesta inauguració que “per la Seu és molt important acollir el PIRIBUS perquè creiem en la necessitat de vertebració del territori pirinenc i precisament som nosaltres que ens ho hem de creure”. En aquest sentit, l’alcalde de la Seu ha volgut recordar que “nosaltres hem volgut crear en aquest nou mandat municipal la Regidoria de Patrimoni Natural precisament per tal de fomentar el patrimoni natural del nostre territori, fer-lo créixer, i amb l’objectiu de saber-lo valorar i compartir-lo”.

Fàbrega ha destacat la gran tasca que realitza aquest projecte ADN Pirineus que dóna a conèixer les singularitats dels Pirineus, tant de Catalunya com d’Andorra, Aragó, Navarra i França. Per la seva part, la regidora de Patrimoni Natural de l’Ajuntament de la Seu, Núria Tomàs, ha manifestat que “el PIRIBUS representa una oportunitat d’or perquè tant visitants com urgellencs coneguin el nostre patrimoni natural”.

Aplicatiu mòbil i web

En l’obertura del PIRIBUS a la Seu d’Urgell, el subdirector general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat, Josep Planas, ha explicat aquesta exposició itinerant i interactiva “pretén mostrar i recollir part de la identitat i de l’ADN del Pirineu”. Planas ha abundat que aquest projecte, que s’adreça a diversos públics (residents, visitants, professionals, i autoritats polítiques) d’arreu de la serralada, vol educar i sensibilitzar a través d’aquesta exposició itinerant que acull el PIRIBUS.

Per valorar els diferents territoris del Pirineu es  crea una aplicació mòbil i un web, únic per a tot el massís, que valorarà els llocs, geolocalizarà els itineraris d’interpretació i les activitats que es duen a terme. Aquesta iniciativa també vol promoure la formació en educació ambiental mitjançant la creació d’una plataforma de continguts i cursos en línia relacionats amb l’educació en els valors patrimonials i naturals dels Pirineus.

L’exposició

En la inauguració del PIRIBUS a la capital alturgellenca, el dinamitzador d’activitats d’aquest projecte a la Seu d’Urgell, Àngel Bonada, ha subratllat que “és un plaer gaudir i fer gaudir a tots els grups que visitin el PIRIBUS”. Bonada ha explicat que els continguts i activitats de l’exposició es mostra i es treballa la diversitat cultural, natural, de llengües o patrimoni d’uns territoris diversos i allunyats entre si per les muntanyes, però units per la seva història.

La història geològica, els paisatges, la biodiversitat i la història humana són els quatre espais temàtics que permeten al visitant explorar el patrimoni i en la identitat dels Pirineus. Tot això es fa a través de dispositius de visió de 360º, pantalles tàctils i sonores, o la manipulació de mostres i objectes. També permet recollir testimonis i punts de vista dels visitants.

Activitats al territori

Paral·lelament a la pròpia exposició del PIRIBUS estan programades un seguit d’activitats que permetran donar a conèixer l’ADN propi del Pirineu alturgellenc, com són xerrades sobre astronomia, fauna, tallers o sortides guiades de diverses temàtiques  per descobrir la flora i la fauna dels boscos de la Vall de Sant Miquel, la visita al Coll de Creus per conèixer la formació dels Pirineus, a La Seu Medieval, al Parc dels  Búnquers i a la Casa del Riu, al Parc Natural del Cadí Moixeró, al Canyet de la Muntanya d’Alinyà, o l’observació de rapinyaires al Roc Beneïdor.

Pel que fa a la gastronomia es farà una visita guiada amb degustació de productes de l’Alt Urgell i Cerdanya amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) a l’Espai Ermengol o un tast de tomàquets de varietats autòctones.

També es faran activitats per promocionar la cultura del territori com xerrades sobre llegendes pirinenques o concerts de música tradicional.

El PIRIBUS s’emmarca dins el projecte de cooperació transfronterera POCTEFA ADN Pirineus, projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la Xarxa Educació Pirineus Vius. Al projecte també hi donen suport altres entitats com LPO de França, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalunya La Pedrera, l’Institut d’Estudis Andorrans CENMA, SEO Birdlife Aragó i NIN-GAN (Gestió Ambiental de Navarra), associat al Govern de Navarra.