Obre el mercat solidari dels Encants amb la previsió de recollir més de 24.000 euros

encantsA  partir d’aquest dimarts i fins al 16 de desembre, els baixos del número 26 del carrer de la Sardana són l’escenari de la catorzena edició del mercat solidari dels Encants. La directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, ha detallat com és un esdeveniment esperat per gran part del nombrós públic que s’hi acosta el primer dia. El mercat és possible gràcies a les donacions d’empreses i particulars i la totalitat dels ingressos es destinen a un projecte per a la millora d’accés als serveis bàsics de la població indígena dels boscos d’Àfrica central.

Aquest dimarts a la tarda s’ha obert el mercat solidari dels Encants que des de fa catorze anys organitza Unicef. El número 26 del carrer de la Sardana és l’indret on s’ubica aquest tradicional mercat que restarà obert fins al 16 de desembre. Segons ha explicat la directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, des de fa mesos el públic “truca per a veure quan obrim els encants”. Mostra de l’linterès és que “la primera tarda la gent s’hi aboca, i fan els donatius per als projectes d’Unicef”, ha assenyalat, en una activitat que té un doble objectiu: “que trobis una cosa que t’agradi i fer un donatiu a Unicef”.

Per a la celebració d’aquest mercat dels Encants ha valorat la participació d’empreses i particulars perquè és una “gota que ajuda a omplir el got i per sort tenim moltes gotes”, ha assenyalat. Es compta que en les edicions dels Encants es poden recollir entre 24.000 i 30.000 euros a partir dels objectes donats. Aquests articles són tots provinents de donacions “d’articles nous que donen botigues i empreses o articles de segona mà que donen els particulars”.

Tot i la gran dimensió de la mostra, Alberch ha advertit que “hem de posar més coses a la venda”, ja que al magatzem hi ha objectes pendents d’exposar. Per això, ha explicat la directora d’Unicef, “cada dos o tres dies anirem treient coses, hem tingut la sort que ens han donat molts articles d’anticuaris que sortiran aviat”. Entre els objectes exposats es poden trobar llibres, DVD, CD, articles de la llar, mobles, articles d’antiguitats, roba, joguines, catifes…

La totalitat dels diners recollits amb aquest mercat es destinaran a la millora de l’accés a serveis bàsics per les poblacions autòctones de la República Democràtica del Congo. En concret, de la població indígena dels boscos d’Àfrica central, els pigmeus, una població nòmada i una de les ètnies més discriminades de la regió. El projecte que Unicef en l’actualitat està desenvolupant en aquest país contempla assegurar eines educatives per a la població,i mantenir els equips de cures mòbils de salut amb metges i infermeres. A més, el projecte fa el registre dels infants, “perquè no se’ls registra i s’aprofiten les visites mèdiques a les escoles perquè tinguin el seu certificat de naixement”, ha explicat Alberch.

Altres projectes que el mercat ha ajudat a emprendre han tingut com a destinació el Camerun, per tractar la problemàtica dels adolescents amb la sida “perquè tinguin informació i formació,” o la República Centreafricana, pels nens alliberats dels grups armats d’aquell país. A partir d’aquest passat mes de maig, el projecte a la República Centreafricana es fa càrrec de la rehabilitació i el tractament de nens que han participat en el conflicte armat.

(Text i foto: ANA)