Objectiu: Reciclar el 65% dels residus urbans al 2035

Moltes peces de roba velles i malmeses que generen residus
La indústria de la moda és generadora de residus (iStock)

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, juntament amb la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, han presentat el nou Pla Nacional de Residus (PNR) que té com a horitzó temporal l’any 2035 i que reprèn els objectius de la Llei d’economia circular aprovada al juny del 2022. El nou text s’integra dins de l’Estratègia nacional d’economia circular, que es va presentar fa unes setmanes, atesa la importància de la prevenció de residus i de l’eficiència de la gestió en l’economia circular.

“El pla ens marca el nou model de gestió de residus dels propers anys, basat en l’economia circular reforçant la recollida selectiva per fer-la més fàcil pel ciutadà”, ha explicat Calvó. L’instrument, tal com ha detallat, permet planificar, coordinar i racionalitzar les accions, les mesures i els projectes encaminats a la consecució dels objectius definits per la llei d’economia circular, així com la prevenció de residus i una gestió més eficient dels mateixos. “És necessària la transició cap a una economia circular, i en aquest context el nou pla nacional de residus és clau perquè ens autoimposem uns objectius molt ambiciosos”.

El pla integra les perspectives més recents en la gestió dels residus i estableix els nous objectius que guien la política de gestió de residus i que permeten una transició cap a una economia circular. En aquest sentit, les metes s’han alineat amb els objectius quantitatius de reciclatge i preparació per la reutilització previstos de les directives europees, així com la implementació i millora de noves recollides selectives que permetin assolir els objectius.

D’aquesta manera, i començant pel reciclatge, l’objectiu previst és assolir el 65% de reciclatge dels residus urbans a l’horitzó 2035. Per a assolir aquest percentatge, a més de la consolidació i reforç de les recollides selectives de les fraccions de paper i cartró i vidre, es creu necessari actuar sobre tres fraccions clau: la implementació progressiva de la recollida selectiva de la matèria orgànica als grans productors i posteriorment a la ciutadania; la implantació gradual de la recollida del tèxtil a tot el territori i millora de la seva gestió i la millora substancial de la recollida selectiva i gestió d’envasos. A més, també cal consolidar la recollida selectiva i la gestió de les fraccions de paper, cartró i vidre.

El pla, alhora, també estableix que s’ha d’aconseguir reduir un 20% la generació de residus per al 2035. En el marc de la prevenció de residus, el pla estableix l’ambiciós objectiu de reducció del malbaratament alimentari del 50% per a l’any 2030. El nou PNR dona continuïtat al Pla Nacional de residus vigent fins l’actualitat, revisant els objectius a assolir d’acord amb l’establert a la Llei d’economia circular i actualitzant els programes i plans d’acció encaminats a la prevenció de residus, l’augment del reciclatge i la gestió eficient i sostenible dels residus.

D’aquesta manera, el nou pla es divideix en 6 programes d’acció i 31 actuacions concretes, 10 de les quals estratègiques. El pla compta amb un programa important per a reforçar la prevenció dels residus amb actuacions en els sectors del comerç i la construcció, i potenciar la reducció de materials d’un sol ús en esdeveniments festius, cultural, esportius i en l’àmbit escolar.

S’estableixen dos programes per a la preparació per a la reutilització i el reciclatge amb accions per a implementar nous models de recollida selectiva i millora dels existents i de la gestió de residus, fomentar les deixalleries com a espais de reutilització i establir circuïts alternatius de recollida de residus per a productors singulars. Així mateix, el pla preveu uns programes destinats al desenvolupament de la responsabilitat ampliada del productor, el seguiment de les instal·lacions de gestió de residus i finalment un programa per al seguiment del pla.

TOTES LES NOTÍCIES