Objectiu “Fam Zero”

La Campanya de Mans Unides per col·laborar al desenvolupament dels països més pobres, continua. No s’esgota en un diumenge o una col·lecta. Cal tenir present que aquesta Campanya va néixer per lluitar contra la fam en el món, i sembla que aquell objectiu l’haurem de posar de nou en l’interès general, perquè la fam torna a créixer en el nostre món tan sofisticat i globalitzat.

“FAM ZERO”, és una iniciativa de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) que pretén per a l’any 2030 eradicar del tot la fam al món. Però aquest repte darrerament s’està complicant, ja que repunta la fam al món. Els darrers anys anava baixant, però ara estem en 815 milions de persones que passen fam, i això indica que si no canviem el rumb i les xifres s’inverteixen, no podrem assolir aquest repte de “FAM ZERO” per al 2030.

Les claus perquè entre tots puguem ajudar que aquest repte es compleixi, en primer lloc està en el fet que ens n’hem de “convèncer”. Tots podem ajudar-hi, ningú no sobra i ningú no pot donar-se per evadit a l’hora de plantar-li cara a la fam. També ens cal “voler-ho”. Aquesta xacra no és només un problema dels governs i les organitzacions internacionals, sinó que és entre tots que podem derrotar la fam i per a això n’hi ha prou a voler-ho. Finalment cal “compartir” solidàriament. Vigilar com comprem, no malgastar, augmentar el que dediquem a la solidaritat envers els més pobres i no llençar res del que hi ha a la taula.

Aquest temps que estem vivint hem de reconèixer que és el que està forçant  més persones a fugir de les seves llars des de la II Guerra Mundial, a causa de l’augment dels conflictes i la inestabilitat política que en molts llocs del món s’està vivint. Ningú no vol deixar la seva terra per gust, i és per això que l’augment de la violència, dels conflictes, sobretot l’increment dels desastres naturals, augmenta la fam i amb la fam augmenten també les grans migracions forçades. En el fons, si volem derrotar la fam, hem d’invertir en la pau.

Hi ha menjar per a tothom però no tots poden menjar. La FAO afirma amb dades que avui dia, hi ha prou aliments al món perquè cada ésser humà porti una vida sana i productiva. Amb tot, els problemes que dificulten que els aliments arribin a les mans de tots són d’inversió en justícia, en igualtat, per facilitar que a l’hemisferi sud els aliments no es perdin. Els aliments es produeixen, però per falta d’infraestructures, de locals on emmagatzemar-los, de carreteres viables, aquests aliments no arriben a la taula del consumidor. Encara que no es tracta únicament de l’hemisferi sud, ja que a l’hemisferi nord els aliments tampoc no arriben en la forma més òptima, perquè sovint a l’hemisferi nord hi ha el luxe i el malbaratament. Quan el Papa Francesc va visitar el 2017 la seu romana de la FAO, va proclamar que “en un temps com el nostre, caracteritzat per un progrés sense precedents, és un autèntic escàndol que encara hi hagi fam i malnutrició al món”. No podem acceptar que 1 de cada 8 persones al món passi gana. La crisi ha agreujat la situació dels més pobres i ens urgeix a actuar. Què hi puc fer? Com podríem ajudar? Pensem-hi i unim- nos als objectius de Mans Unides. No oblidem que Jesús ens diu: Tenia fam i em donàreu de menjar (Mt 25,35).

TOTES LES NOTÍCIES