Objectiu del nou curs: fer esport… cuidant de la nostra pell

Després de les vacances, arriba el moment dels bons propòsits, per exemple perdre els quilos guanyats a força de cerveses, mojito i fregits al xiringuito, i fer esport… I és que l’esport ens proporciona beneficis físics, mentals, emocionals… Bé, tot això ho sabem, però, sabem com cuidar la nostra pell correctament abans, durant i després de l’entrenament? I com afecta i reacciona aquesta als diferents exercicis? Myriam Yébenes, directora de l’Institut de Bellesa i Medicina Estètica Maribel Yébenes ens explica com tenir cura de la nostra pell quan practiquem esport.

En múltiples ocasions t’hem parlat del paper fonamental que compleix la nostra pell. L’òrgan més extens del nostre organisme. Com saps, el seu principal comès és protegir-nos de l’exterior, actuar com a capa impermeable. La pell també té una capacitat limitada d’absorbir i excretar els productes de tractament o la suor, que regula la nostra temperatura.

Els beneficis per a la pell de fer esport
L’esport no només ens manté en forma, sinó que també té importants beneficis per a la pell. Suar fa que augmenti la seva oxigenació, renova la dermis des de les cèl·lules i la prepara per acceptar millor els tractaments posteriors. A més, ens ajuda a arrossegar l’excés de sèu atrapat en els porus i els bacteris de la superfície, aconseguint tenir una pell més neta i lluminosa.

Com explica Myriam Yébenes, la sudoració desmineralitza i deshidrata l’epidermis, per això podem notar la pell més seca després de l’exercici. La nostra pell té una capacitat natural de protecció enfront dels UV, la qual es veu minvada per la pujada de temperatura que activa la microcirculació i que, en suar, pot produir certa irritació i inflamació tissular. Per aquest motiu, abans, durant i després de l’exercici, haurem de seguir aquestes pautes bàsiques de bellesa.

Com tractar la nostra pell abans de fer esport
Neteja la teva la pell amb un producte suau hidratant per eliminar els bacteris i l’excés de sèu. I, per descomptat, haurem de dir adéu al maquillatge, ja que en combinació amb la suor pot causar obstrucció en els porus. Si ets de les que no pot renunciar a anar maquillada, actualment hi ha al mercat nombroses màscares de pestanyes resistents a la suor, fes-te amb una d’elles!

Si l’exercici és a l’exterior, aplicarem un producte de protecció solar d’ampli espectre (UVB-UVA) SPF 50 +, en totes les àrees exposades; rostre, coll, escot, braços, cames, etc. Beure tota l’aigua possible des de l’hora anterior és clau per exercitar-nos estant ben hidratats.

Com tractar la pell durate l’exercici físic
Quan comencem la nostra rutina d’exercici podem enriquir la nostra pell amb esprais d’aigua termal, aquests a més d’aportar una dosi extra d’hidratació i frescor ens ajudaran a mantenir la pell hidratada. A l’assecar-nos amb la suor, ho farem palpant suaument, sense arrossegar ni agredir la pell. Al gimnàs és important que netegem les màquines abans de començar, els bacteris tendeixen a acumular-se en aquests aparells i és molt comú que ens toquem la cara mentre fem cicle o el·líptica.

En el cas que portem protecció solar, haurem de repetir l’aplicació de crema si l’entrenament sobrepassa els 30 minuts.

Com tractar la pell després de practicar esport
Quan acabem la nostra rutina d’exercici hem de prestar especial atenció a la cura del nostre rostre i cos. Per eliminar l’excés de suor i els bacteris, netejarem la pell amb llet netejadora i després d’aquesta, tornarem a repetir la neteja amb un gel o mousse suau. En el cas que la pell tingui excés de sèu, opta per locions netejadores que continguin peròxid de benzoilo.

I per acabar amb la nostra rutina de bellesa, hem d’acompanyar la neteja d’un tònic sense alcohol i una crema hidratant que contingui minerals essencials com el magnesi i el zinc, oligoelements i vitamines que ens ajudin a reposar la hidratació i minerals perduts per la suor.

Cures per a la pell segons esport
Partint de la premissa que la pell s’activa, puja de temperatura i pot patir certa inflamació i irritació a causa de l’entrenament, podem seguir les pautes anteriorment descrites com cura bàsica per a qualsevol pràctica esportiva, tot i que també és important tenir en compte que cada ambient i esport ens demandaran uns tips concrets:

Running i ciclisme. Protecció solar d’ampli espectre Spf 50, de textura lleugera i anti-sudoració, i recuperació amb sèrums i cremes sense alcohol riques en minerals i oligoelements. Seguirem les mateixes pautes per al cos, sent especialment delicats en la cura de les zones de frec com aixelles, engonals i peus.

Natació i esports aquàtics. Protecció solar d’ampli espectre SPF 50 resistent a l’aigua amb base de silicona perquè exerceixi una acció protectora de l’aigua, i recuperació amb sèrums i cremes sense alcohol riques en olis botànics suavitzants, ceramides i vitamines A, C i E. Neteja suau per al cos i el cabell, i nutrició intensiva amb cremes, locions i mascaretes capil·lars.

Ski i esports de neu. Sèrums nutritius i hidratants rics en àcid hialurònic i / o glicerina vegetal sota protecció solar d’ampli espectre Spf 50 amb base altament nutritiva, al costat d’una protecció solar per als llavis i les zones sensibles. Després de la pràctica, doble neteja facial i aplicació de sèrums i cremes altament nutritives riques en vitamines, minerals i substàncies reparadores com el DMAE o l’AGF. Cura suau en la neteja i hidratació del cos.

Ioga, peses i entrenaments d’interior. Neteja suau abans de l’entrenament i polvorització d’aigües termals o esprais sense alcohol rics en actius botànics suaus com l’àloe vera, cogombre o hamamelis, i després de l’entrenament, doble neteja i aplicació de sèrums i cremes suaus adaptades al nostre tipus de pell i necessitats particulars ja que la nostra pell només hi haurà experimentat una pujada de temperatura pròpia de l’entrenament i sudoració. Neteja i hidratació suau i lleugera en el cos, ja que la nostra pell no absorbirà els productes molt rics en seguir suant després fins que el cos no hagi regulat novament a la temperatura normal.

Prohibits. No utilitzar perfums abans o durant l’entrenament, tot i ser naturals les substàncies químiques contingudes en els aromes tenen una marcada acció foto-sensibilitzant i irritant. Quant als desodorants, haurem de buscar els més naturals i sense alcohol.

TOTES LES NOTÍCIES