Obert el termini d’al·legacions a la línia elèctrica d’Adrall a la frontera andorrana

montferrerLa Generalitat ha obert el termini d’informació pública del projecte de línía elèctrica de 220.000 volts entre Adrall i la frontera amb Andorra. La infraestructura, que vol executar Red Eléctrica Española, afecta desenes de propietaris i ha despertat el rebuig d’institucions com l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò.

L’anunci d’obertura del procés es va publicar al DOGC el 29 d’octubre passat i el termini d’al·legacions i objeccions està obert fins el proper 2 de desembre. Alguns particulars ja s’han constituït en plataforma per presentar conjuntament les possibles al•legacions, a través del despatx d’advocats de Cudós Consultors. L’advocat Santi Solsona ha matisat, en declaracions a RàdioSeu, que de moment no s’ha obert cap expedient d’expropiació, però que ara és el moment per consultar-ne la informació, demanar possibles modificacions o notificar errors en les dades publicades.

El projecte detalla les afectacions que la línia pot tenir pel que fa al pas aeri o soterrat per les finques, l’ocupació del subsòl, les limitacions a l’activitat agrícola i la llista de finques per on passaria.

Des de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò s’ha tramès una carta als veïns que es poden veure afectats per la infraestructura per facilitar-los els tràmits. El consistori rebutja la línia ja que la veu innecessària i creu que no aportarà cap benefici al territori. En aquest sentit, l’alcalde, Jordi Calvet, veu difícil aturar el projecte, ja que és de caràcter internacional i l’Estat el pot declarar d’interès general, però assenyala que lluitaran perquè el municipi i els propietaris en rebin alguna compensació.

Des de l’ajuntament consideren que el pas de la línia hauria de revertir en indemnitzacions econòmiques directes, nous serveis o bé una reducció en la factura elèctrica per als veïns dels municipis implicats.

En cas d’executar-se, la línia travessaria els municipis de Ribera d’Urgellet, Montferrer i Castellbò, la Seu d’Urgell i les Valls de Valira fins connectar amb Andorra.