Noves jornades de portes obertes durant l’estiu a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet organitza aquest estiu un ampli programa de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó. El temple es podrà visitar un total de 9 dissabtes en horari de matí (de 10 a 13 h), entre juliol i setembre. El 3 d’agost s’obrirà d’11 a 14 h i de 14 a 20 h. L’entrada serà gratuïta.

L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer l’exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn (datat entre 1080-1095), un dels documents més antics en llengua catalana. Els plafons explicatius estan redactats en català, però es poden llegir també en castellà, anglès i francès.

L’entitat alturgellenca ha manifestat la satisfacció pels temps d’activitat entorn el patrimoni de Cabó. “Ja fa cinc anys que els Greuges van tornar a casa”, destaca. El juliol del 2014 es va rebre la donació d’un facsímil del document, que es va col·locar dins una peanya perquè fos contemplat pels visitants. “Des d’aleshores, l’interès cap el manuscrit i el patrimoni dels Caboet només ha fet que créixer”, se subratlla.

Les jornades se sumen a la commemoració del centenari de la mort de l’historiador i jurista Joaquim Miret i Sans, membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans, tal com ja va passar per Setmana Santa.

Documentació sobre el llinatge dels Caboet

Joaquim Miret i Sans (1858-1919) fou precisament qui el setembre de 1905, durant la seva estada a Organyà, trobà a la rectoria del poble la documentació referent al llinatge dels Caboet. Entre els pergamins va localitzar els Greuges de Guitard Isarn i les Homilies d’Organyà. Cal incidir en el fet que Miret no només va descobrir aquests valuosos manuscrits, sinó que els va adquirir per a ser estudiats i difosos per ell mateix. Finalment els va cedir a la Biblioteca de Catalunya.

Montse Riu, membre de l’Associació dels Amics de la Vall de Caboet indica que “sense cap mena de subte, a Miret li devem que avui puguem conèixer una part important de la nostra història i, al mateix temps, puguem gaudir d’aquest extraordinari patrimoni documental”.

Imatges sobre l’estada de Mireti Sans a l’Alt Urgell i la Cerdanya

Per aquest motiu, durant els deu dissabtes d’obertura es podrà veure una exposició d’imatges, cedides per la Biblioteca de Catalunya, de documentació relacionada amb l’estada de Miret a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell durant el mes d’agost i començament de setembre de l’any 1905.

Entre la documentació es podrà contemplar la factura de l’hotel Europa de Puigcerdà, la relació de despeses de tot l’estiueig i el contingut del quadern de viatge, en el qual es narren aspectes diversos del dia a dia de Miret i dels seus acompanyants.

TOTES LES NOTÍCIES