Foc-inquisitorial-CastellbòCastellbò estrenarà aquest dissabte un nou espectacle en què el teatre i la pirotècnia es fusionaran per representar un dels moments històrics de la vila: la crema de cases de fidels càtars per part de la Santa Inquisició i la posterior lapidació de l’inquisidor Pere de Cadireta amb què els veïns de la vila es van revenjar per l’atac sofert. Ens situem a la segona meitat del segle XIII.

L’espectacle porta per títol Mata-sants de Castellbò, en referència al malnom amb què, segons la tradició, són coneguts els habitants de la vila com a conseqüència d’aquell fet. El personatge de Pere Cadireta serà interpretar per l’actor Toni Rabassa, mentre que una dotzena de veïns de Castellbò donaran vida a la gent de poble d’aquells temps. L’espectacle de la simulació de la crema del poble anirà a càrrec del Grup de Diables de l’Alt Urgell. L’obra arrencarà a dos quarts d’onze de la nit a la plaça Major.

Abans, a les 6 de la tarda, haurà començat la caminada guiada de Turbiàs a Castellbò pel Camí de l’Últim Càtar. Així, es recrearà el tram final del recorregut que Guillem Belibasta, considerat l’últim càtar, va fer des de Tírvia, on va ser detingut, fins a Castellbò, on va ser empresonat a “la torre més alta del castell”, segons els documents inquisitorials de l’època. La jornada de dissabte es clourà amb un concert-ball del grup La Sonsoni.

Diumenge serà el dia del Mercat Càtar, la Fira dels Bons Homes que enguany comptarà amb gairebé quaranta parades d’artesania. La banda del Grup de Diables serà l’encarregada de fer l’animació de carrer i es comptarà també amb la participació de l’Associació Cavallista de l’Alt Urgell. Pep Lizandra dirigirà les danses medievals, que es faran a diferents indrets de la vila al llarg del matí i el grup Mai Tant Teatre representarà La verema de 1870.

Finalment, ja a la tarda, Carles Gascón presentarà el seu llibre La catedral saquejada i Lluís Obiols Perearnau parlarà sobre “El vescomtat de Castellbò al segle XVI; entre l’emperador i els bandolers”. La jornada es clourà amb una visita guiada al Castellbò històric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada