Nova màquinària amfíbia per eradicar espècies invasores al Parc Natural de l’Alt Pirineu

amfibiaEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de catalunya, a través del Parc Natural de l’Alt Pirineu i en col·laboració amb Endesa, introdueix un sistema innovador per netejar d’espècies invasores el pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà. Es tracta d’un pla experimental pioner que suposa un pas més en la tradicional lluita contra l’Elodea canadensis, una planta aquàtica que guanya terreny sobre espècies autòctones de la zona com ara Hippuris vulgaris, en perill d’extinció i de la qual només s’ha trobat una població, en tot Catalunya, en aquesta zona humida conformada a la cua de la Torrassa.

Fins al moment, aquesta espècie invasora s’extreia mecànicament a partir de la rebaixa del nivell d’aigua del pantà durant els mesos d’hivern. Aquesta pràctica disminuïa la presència de la planta invasora solament temporalment, però sense resultats eficaços per eradicar-la permanentment.

Aquesta campanya, que forma part del Pla per a la conservació de la biodiversitat d’Endesa, compta, des de finals de 2013, amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu i la Societat Local de Pesca.

L’extracció d’aquesta planta és una de les actuacions que està duent a terme el Departament d’Agricultura per controlar i eradicar les espècies invasores. Cal recordar que les espècies invasores són un problema ecològic de primera magnitud i generen grans pèrdues econòmiques. Aquestes espècies són capaces de reproduir-se i d’expandir-se de manera molt ràpida pel nou territori. Des d’un punt de vista ecològic, la competència d’aquestes espècies invasores pels recursos que ofereix el medi pot reduir o desplaçar les poblacions de les espècies autòctones més sensibles. I, des d’un punt de vista econòmic, moltes d’aquestes espècies invasives són capaces de causar danys considerables de tota mena, ja sigui per pèrdues directes en diferents sectors econòmics, com ara l’agricultura, la pesca o la navegació, o pels costos indirectes derivats de la seva gestió.

El pla experimental aplicat aquests dies a la Torrassa s’ha posat en marxa després d’estudiar el cicle biològic de l’espècie i reconèixer-ne les estratègies de dispersió i els requeriments d’hàbitat. Concretament, s’ha dissenyat un sistema de parcel·les de control i d’experimentació en una zona del pantà densament poblada per l’espècie forana, a partir de les quals es realitzaran diferents assajos per reconèixer els tractaments més eficaços per eradicar-la.

Endesa compta, per a la realització d’aquests treballs, amb una màquina amfíbia polivalent que permet tallar i extreure la planta, a més de remoure el fons, per estudiar els comportaments de l’Elodea. Aquestes tasques se seguiran periòdicament de prop durant els pròxims mesos per observar l’evolució de les diferents parcel·les experimentals i extreure’n resultats determinants, previstos per a l’últim trimestre de l’any.

Aprofitant l’avinentesa d’aquests treballs, la companyia aprofitarà per enretirar els suports de formigó d’una línia de baixa tensió que actualment es mantenen en peu a l’interior del pantà.

La planta invasora Eloeda canadensis

La planta Elodea canadensis és una planta aquàtica originària d’aigües clares i netes de Nord-Amèrica, sovint utilitzat en aquaris de peixos. Aquesta planta va ser introduïda accidentalment a l’embassament de la Torrassa al segle XX, i des d’aleshores no ha deixat de propagar-se per tots els marges de l’embassament, ha desplaçat les altres plantes aquàtiques existents i ha posat en perill la salut de l’ecosistema aquàtic. A més, resulta una molèstia important per a l’activitat de la pesca recreativa de la truita, de gran rellevància econòmica pel volum de visitants que vénen a practicar-la en aquest embassament.

La cua de l’embassament, coneguda amb el nom de la mollera d’Escalarre, és un enclavament inclòs al Parc Natural, de gran valor natural per ser zona de pas d’ocells aquàtics migradors i per la presència de ratpenats aquàtics, diverses espècies de libèl·lules i la planta aquàtica Hippuris vulgaris. Aquesta última espècie, protegida pel Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, té la seva única localitat catalana a la mollera d’Escalarre. La invasió de la planta Elodea canadensis suposa un risc important per a la supervivència d’aquesta espècie protegida, ja que competeixen en el mateix espai.

Durant els últims anys, la Brigada del Parc Natural, juntament amb la Brigada de l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu, s’encarregaven de realitzar aquesta tasca extractiva amb l’ajut de rascles, forques i carretons-eruga. Aquesta mesura ha estat insuficient, i amb la nova maquinària aportada per la companyia Endesa s’espera millorar els resultats i poder eradicar i controlar aquesta planta exòtica invasora.

TOTES LES NOTÍCIES