Nova excavació a Coll de Nargó per extreure un esquelet fòssil de 65 milions d’anys

L’Institut Català de Paleontologia (ICP) Miquel Crusafont començarà dilluns que ve una excavació a Coll de Nargó per extreure un esquelet fòssil d’un petit vertebrat d’uns 65 milions d’anys, descobert fa un temps a la zona per Francesc Pérez Peralba, dels Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell (ADAU).

Per tal de garantir la preservació d’un fòssil tan fràgil, s’ha previst realizar un motlle de precisió per després extreure un bloc que contingui l’esquelet, que serà restaurat en el laboratori de preparació de l’ICP, a Sabadell, on també es mirarà d’identificar quin tipus d’animal era.

El petit esquelet està associat a un conjunt d’ous de dinosaure, una troballa que obre grans expectatives sobre el seu comportament reproductor. Les accions estan dirigides des del Grup de Recerca del Mesozoic de l’ICP, amb la col·laboració de l’Àrea d’Estratigrafia de la UAB, el Museu de la Conca Dellà, grups d’aficionats vinculats a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Secció de Geo-paleontologia) i el col.lectiu ADAU (Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell).

La niuada de dinosaures més gran d’Europa

Cal recordar que l’any 2005 a Coll de Nargó es va descobrir la niuada de dinosaures més gran d’Europa, que es va poder extreure l’any 2009 després d’un procés llarg i delicat. Després d’haver estat restaurada al laboratori de preparació de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, actualment es troba exposada al Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó.

Treballs de camp arreu del Pirineu

L’excavació de dilluns dóna també el tret de sortida a una ambiciosa campanya de treballs de camp de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont que incidiran als jaciments amb ossos de dinosaure d’Orcau i Costa de les Solanes (municipi d’Isona i Conca Dellà), els Nerets (Tremp) i el de petjades d’Orcau i Llau de la Costa (Isona i Conca Dellà), tots ells a la comarca del Pallars Jussà.

La campanya es clourà amb l’excavació al setembre del jaciment de l’Espinau (Santa Linya i Avellanes/Àger) a la comarca de la Noguera, un jaciment on s’hi farà la quarta campanya d’excavació per descobrir més ossos dels dinosaures herbívors anomenats hadrosaures.

Els jaciments del vessant sud dels Pirineus estan esdevenint claus en l’estudi i coneixement dels darrers cinc milions d’anys d’existència dels dinosaures.