alcoholEls  controls preventius d’alcoholèmia segueixen el pla d’actuació marcat pel Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, a fi de millorar la seguretat viària en general i reduir el nombre d’accidents provocats pel consum d’alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions.

En aplicació de l’article 125 apartat d, de la Llei del Codi de Circulació del 10/06/1999, dóna potestat a l’autoritat governativa competent per ordenar controls preventius d’alcoholèmia. La campanya preventiva de controls d’alcoholèmia dels mesos de desembre 2016 i gener 2017, es portarà a terme en les dates i hores següents:

– Període de les 7 hores del dia 12/12/2016 fins les 19 hores del dia 08/01/2017.

La campanya de prevenció i d’informació a l’opinió pública té per objectiu principal disminuir els accidents de trànsit provocats pel consum d’alcohol.

Com en d’altres anys s’anuncia aquesta campanya, donat el seu volgut efecte preventiu i dissuasiu. Es tracta doncs d’evitar les conductes de risc que posen en perill als usuaris de la xarxa viària i, augmentar la seguretat dels mateixos.

En aplicació de l’article 124 de la Llei del Codi de Circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa es situa per sobre del 0,2 g/l de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l per la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, recordar que el vigent Codi Penal (veure article 268) fixa les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang pels conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l pels no professionals, i en conseqüència constitueix delicte.

L’actuació policíaca seguirà els criteris següents en les conduccions sota l’efecte de begudes alcohòliques:

1. Sancionarà per la via administrativa:
– Els conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,2 g/l a 0,5 g/l.
– Els conductors no professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,5 g/l a 0,8 g/l.
Per via administrativa, també es pot suspendre un permís de conduir per una durada màxima d’un mes, juntament amb una sanció imposada pel Cos de Policia de 150,25 euros (art. 124 del Codi de Circulació).

2. Detindrà:
– Els conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,5 g/l.
– Els conductors no professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,8 g/l.
– Tots els conductors que refusin de sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia.
Les conseqüències jurídiques d’aquestes infraccions per la via penal comporten (art. 268 i 269 del Codi Penal):
– Conductors professionals, pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. El Tribunal pot imposar, a més, la pena d’inhabilitació per a exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys.
– Conductors no professionals, pena de presó fins a un anys o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys.
– Refús sotmetre’s a la prova de control d’alcoholèmia, pena de privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys pels conductors professionals.

(Text: cos de Policia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada