Nous protocols per als contactes de positiu de Covid-19

Protocols a seguir pels contactes de positiu de Covid-19
Protocols a seguir pels contactes de positiu de Covid-19

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la presidenta del Col·legi de Metges d’Andorra (COMA), Meritxell Cosan, han presentat els nous protocols per a persones que són contactes de casos positius de coronavirus SARS-CoV-2.

Martínez Benazet ha destacat que aquests protocols –de la mateixa manera que en els aïllaments per persones diagnosticades de la COVID-19, que han passat a 7 dies i, en acabar, tres dies de vigilància passiva– s’emmarquen en una situació sanitària amb predomini de la variant Òmicron de manera generalitzada i, alhora amb un procés de vacunació general i de la tercera dosi que segueix el curs marcat. A més, malgrat les altes dades d’infecció, l’impacte sanitari és moderat.

Així doncs, tenint en compte les característiques i efectes de la nova variant, el ministre de Salut ha anunciat que les persones que siguin contacte d’un positiu i que presentin símptomes hauran de fer aïllament i un test d’antígens. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius. Si, per contra, el resultat del test d’antígens és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA: si s’està immunitzat s’haurà de fer vigilància passiva durant 10 dies des del darrer contacte; i si no s’està immunitzat s’haurà de fer un aïllament de 7 dies des del darrer contacte i, en acabar, 7 dies de vigilància passiva.

D’altra banda, les persones que siguin contacte d’un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades hauran de romandre en vigilància passiva durant un mínim de 72 hores i, seguidament, realitzar-se una TMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic per a casos positius. En canvi, amb un resultat negatiu, s’haurà de seguir vigilància passiva durant 10 dies des del darrer contacte.

En canvi, els contactes d’un positiu que no presentin símptomes però que no estiguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament de 72 hores i realitzar-se una TMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic en aquests casos. Amb un resultat negatiu, s’haurà de mantenir aïllament i realitzar-se una TMA al sisè dia: si la prova és positiva la persona haurà de seguir el protocol pels casos positius, mentre que amb un resultat negatiu la persona podrà deixar l’aïllament i haurà de seguir 7 dies de vigilància passiva.

TOTES LES NOTÍCIES