Nou pla de prevenció contra l’assetjament escolar per reduir-ne encara més les xifres

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i la directora del Departament d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès, han presentat aquest dijous el nou pla de prevenció de l’assetjament escolar per als propers tres anys (2019-2022). El pla busca reduir els casos d’assetjament escolar, reforçar la convivència als centres educatius i donar eines als alumnes per tal de denunciar situacions d’aquest tipus, ja siguin d’agressions verbals, físiques, exclusió social o ciberassetjament.

Així, Vilarrubla i Pagès han destacat que s’ha passat de només dues denúncies, ara fa sis anys, a les 12 del curs anterior. Tot i així, han afirmat que “encara s’està lluny del nivell de denúncies dels països del nord d’Europa”. La ministra i la directora han remarcat que, tot i que les xifres són similars a les dels darrers dos anys, la velocitat de resolució dels casos s’ha reduït considerablement.

El pla inclou tallers adreçats a alumnes, activitats i recursos específics que han tingut una bona acollida entre els alumnes, com l’aplicació B-resol o accions formatives en matèria de prejudicis, violència de gènere o el pla de prevenció de conductes delictives.

La roda de premsa també ha servit per fer públics els resultats de l’enquesta de convivència escolar 2018-2019, que ha presentat el director del Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans, Joan Micó, i que ha comptat amb una ràtio de resposta propera al 79% a primera ensenyança i al 85% a segona ensenyança.

De les xifres es desprèn que la gran majoria dels enquestats no accepten cap mena de maltractament als companys. Així, del 62,5% (primera ensenyança) i 71,3% (segona ensenyança) que ho afirmava al 2013 s’ha passat al 76,8% i el 79,7% respectivament. També augmenten les conductes proactives a l’hora d’ajudar un company que pateix assetjament.

De l’enquesta també se’n pot extreure que la por dels alumnes a patir situacions d’aquest tipus es redueixen a la meitat a mesura que els joves creixen i que les noies tenen por més que els nois.

Per tal que aquestes xifres es redueixin encara més, el ministeri continua amb les accions de sensibilització i conscienciació a les aules. Així, a més del pla de prevenció, també s’ha fet una campanya informativa a les escoles.