Nou joves del país protagonitzen el segon concert Jonca Bàsic

jonca-basicLa  Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca) oferirà per segon any consecutiu un concert Jonca Bàsic, titulat Joves da Camera, en el qual participaran nou joves músics d’Andorra. L’actuació tindrà lloc el dissabte 17 de desembre, a les 19.30 h, al vestíbul del Consell General d’Andorra.

La proposta musical Jonca Bàsic és un format que es va estrenar a la temporada 2015, aconseguint un gran èxit artístic i de públic i que segueix el procediment emprat amb l’ONCA Bàsic: creació i organització de grups de cambra formats per membres de la Jonca o afins a les activitats de la jove orquestra, tutelats per músics de l’ONCA i amb programes adients a la formació musical del joves. Per segon any consecutiu, es compta amb la tutela del violinista de l’ONCA Jordi Coll, que s’encarregarà del treball de formació.

En aquesta edició, les quatre formacions orquestrals que participaran al Jonca Bàsic han estat seleccionades conjuntament pel professorat de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, per la direcció artística de la Fundació ONCA, Gerard Claret, i pel tutor de l’ONCA, Jordi Coll.

El concert s’iniciarà amb el duo format per Eloi Pérez (flauta) i Lluís Andrés (piano), que interpretaran l’Allegro risoluto de la Sonatina op. 100 d’Antoni Dvorák. Seguidament, el trio format per Esteve Ticó (viola), Olga Palou (violoncel) i Emma Juan (piano) interpretaran dues obres: Casa meva d’Anton Strelezki i el Vals rus de les Miniatures de Frank Bridge. Acte seguit serà el torn del duo format per Jordi Albelda (violoncel) i Àlex Alcón (piano), que interpretaran tres obres de caire ben diferent: Pietat Senyor d’Alessandro Stradella, Siciliana de Maria Theresia von Paradis i El cigne de Camille Saint-Saëns. El concert finalitzarà amb el quartet integrat per Eloi Pérez (flauta), Sara Farran (violí), Carmen Mascarell (viola) i Olga Palou (violoncel) i interpretaran les Variacions sobre Happy Birthday de Peter Heidrich.

Jordi Albelda, Lluís Andrés, Sara Farran, Carmen Mascarell, Olga Palou i Esteve Ticó repeteixen experiència, mentre que Àlex Alcón, Emma Juan i Eloi Pérez s’afegeixen per primera vegada al nou format de la Jonca.

Les sessions de treball per preparar el concert es duran a terme en diferents jornades: el dissabte 3 de desembre, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, i el diumenge 4 de desembre, de 10 h a 14 h i de 16 a 19.30 h, es realitzaran els assajos per grups. El dissabte 17 de desembre, de 10 a 14 h, es duran a terme els darrers assajos parcials, i de 16 a 18.30 h serà el torn de l’assaig general. El concert s’estrenarà a les 19.30 h. Totes les sessions seran dirigides per Jordi Coll a les instal·lacions del Consell General.

La Fundació ONCA compta amb la col·laboració del Consell General d’Andorra i de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella.

El concert és d’entrada gratuïta.

Jordi Coll

Comença la seva formació musical a l’Escolania de Montserrat sota la direcció d’Ireneu Segarra i continua els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Barcelona, on és alumne de violí d’Eva Graubin. Posteriorment es trasllada a Holanda per estudiar al Koninklij Conservatorium de l’Haia. Allà és on obté la llicenciatura de violí amb Mieke Biesta i Kees Hülsmann –solistes de la Rotterdam Philharmonic–, i on cursa un postgrau de música de cambra amb K. Hülsmann i també metodologia d’ensenyament del violí i direcció amb el reconegut pedagog i director Qui van Woerdekom.

Pel que fa a la seva activitat professional, ha estat membre del Trio Artabria, el Quartet Mondrian i el Quartet Dialogue, amb els quals va ser premiat als concursos de Joventuts musicals o al Montserrat Alavedra. Amb aquests grups va actuar a Holanda, Suècia, França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia (Festival de Treviso) i també al País Basc, Galícia, Andalusia (Festival de Granada, Sevilla), València, Madrid o als Festivals de Torroella de Montgrí i Perelada.

Ha col·laborat amb orquestres com ara: Barcelona216, l’Orquestra Ciudad de Granada, la Real Filharmonía de Galicia, l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu o l’Orquestra Pablo Sarasate de Pamplona.

En el camp de la música antiga ha actuat i gravat amb La Caravaggia, l’Orquestra Barroca de Sevilla o Al Ayre Español. En relació amb la música contemporània cal destacar l’estrena a l’Auditori de Barcelona de l’obra Shatter Cone per a violí i electrònica de P. Kokoras l’any 2005 dins del Festival de la ICMC. Des de l’any 2000 és membre de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) i actualment és també director de l’orquestra simfònica i professor de violí al Conservatori Professional de Música de Manresa.

TOTES LES NOTÍCIES