El  Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT) ha publicat la Terminologia dels drets humans, que ha elaborat amb el suport del Govern d’Andorra, amb la qual es difonen més de cent termes relacionats amb aquest àmbit com ara: dret a l’educació, dret d’asil, llibertat d’expressió o crim contra la humanitat.

L’obra s’acompanya amb una infografia interactiva amb els termes de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Els drets humans i les llibertats fonamentals són el conjunt de drets i llibertats de caràcter universal, inalienable i inderogable inherents a totes les persones, i són objecte de protecció del dret internacional i del dret intern dels estats democràtics. Són un tema d’interès per als mitjans de comunicació i per als agents que vetllen per promoure’ls o que duen a terme campanyes de sensibilització. Malauradament, també són presents en l’actualitat informativa quan es produeix la vulneració d’aquests drets.

Aquest diccionari recull i defineix més d’un centenar de termes relacionats amb l’esfera dels drets humans, concretament, els principals drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals, així com els drets col·lectius i les llibertats fonamentals de les persones; per exemple, s’hi poden trobar termes com ara dret a l’educació, dret a l’habitatge, dret a eleccions lliures, dret al desenvolupament, dret d’asil, dret de vaga o llibertat d’expressió. També inclou algunes entrades referides a violacions greus dels drets humans, com ara crim contra la humanitat, discriminació racial, prostitució forçosa o tortura.

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient.

Com a material complementari, el TERMCAT ha preparat una infografia de la Declaració Universal dels Drets Humans, en què es poden consultar de forma interactiva els trenta articles de la Declaració i els termes que s’hi esmenten.

Aquest conjunt de termes forma part, alhora, d’un diccionari més ampli, en curs d’elaboració, dedicat a les relacions internacionals. Els drets humans són un àmbit d’interès per si mateixos, i per aquest motiu s’ha considerat oportú avançar la publicació de la terminologia d’aquest sector.

El títol forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que aplega més de cent obres dedicades als més diversos camps d’especialitat.

http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/228/

La col·laboració entre el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports i el Centre de Terminologia de Catalunya, TERMCAT, es remunta a gairebé dos dècades (1997) amb l’objectiu d’elaborar i editar diccionaris, vocabularis, lèxics i terminologies per difondre els termes adequats en català d’especialitats esportives, mèdiques, científiques i tècniques.

Aquesta col·laboració s’emmarca en la política del Govern de mantenir relacions amb organismes estrangers a fi de garantir un desenvolupament òptim global de la llengua oficial d’Andorra i de fer créixer i promoure’n el seu vessant més científic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada