Nou centre de recollida i tria de roba de Càritas d’Urgell i Nougrapats

Càritas d’Urgell i l’empresa  d’inserció Nougrapats han presentat el divendres 27 d’abril les instal.lacions d’un nou centre de recollida i tria de roba, situat en el polígon industrial de La Seu d’Urgell, preparat per gestionar les 300 tones que anualment són tractades, alhora que han explicat la participació en el projecte de roba reciclada d’abast nacional a tot l’estat espanyol www.modare.org.

L’acte de presentació i benedicció ha estat presidit per Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell, i s’ha dut a terme amb la presència de l’Alcalde de La Seu d’Urgell, Il.lm. Sr. Albert Batalla; el President de Càritas Catalunya, Sr. Francesc Roig; a més del Delegat Episcopal de Càritas Urgell, Mn. Jaume Mayoral, el Director de Càritas Urgell, Sr. Josep Casanova, el Vicari General Mn. Ignasi Navarri, el Secretari General Mn David Codina; així com d’altres representants de l’Ajuntament de La Seu d’Urgell, de l’entitat bancària La Caixa, els professionals que han treballat en la nau i els treballadors, agents socials, i els treballadors d’inserció que treballen vinculats a Nougrapats.

 

Mons. Vives ha agrait en el seu parlament el suport de les institucions i empreses al projecte de l’empresa d’inserció de Càritas, molt especialment a l’ajuntament; també ha posat en relleu la consolidació del projecte Nougrapats, com posa de manifest que s’obri una nau de gestió i transferència per aquest volum de treball amb la roba; i ha agrait l’esforç i la tasca que fan aquelles persones implicades en la gestió i acció de Càritas, i de manera especial al director. Mons. Vives ha posat en les mans de Déu i de la Mare de Déu de Montserrat, en el dia de la celebració de la seva festa, la protecció del projecte.

Per la seva part, l’Alcalde ha fet explícit el seu suport i el del consistori als projectes de Càritas pel que tenen de valuós per l’equilibri i la cohesió social. El President de Càritas Catalunya ha assenyalat que el canvi de focus de la mirada de Càritas cap a l’activitat que permet l’acompanyament i l’inserció és possible des de la recerca de l’excel.lència, per la que l’ONG aposta. El Director de Càritas Urgell ha reivindicat la tasca de suport i inserció a les persones que ho necessiten; estant atents a la protecció del medi ambient i alhora, i la necessitat de crear un model de negoci viable que permet tirar endavant els programes de suport i acompanyament a les persones. Amb la roba de segona mà es crea un model de negoci ètic, social i sostenible.

 

 

Nou centre de gestió de roba usada

La gestió de la roba recollida per Nougrapats, en una xarxa de 80 contenidors en mes de 40 poblacions del territori del Bisbat d’Urgell, s’ha incrementat en els darreres campanyes fins arribar en el darrer any a les 300 tones anuals. Les actuals instal.lacions a l’Avinguda Guillem Graell han quedat petites i s’han creat un nou centre específic amb l’objectiu de millorar la gestió de la roba i alhora alliberar espai a l’antic centre de gestió per tal de crear línies d’activitat i treball adeqüades per a joves amb discapacitats diverses, que formen part del programa de l’empresa d’inserció laboral Nougrapats. La nau és una planta de transferència (una part de la roba s’utilitza a la comarca i un altre part es transfereix a la gestió integral de Roba Amiga a Sant Esteve de Sesrovires). El nou centre disposa de 450m2 i una capacitat d’emmatzematge de roba de fins a 100 tones.

 

Projecte “moda-re”

Càritas i Nougrapats d’altre banda, han quedat integrades des d’aquesta setmana en el projecte “moda-re”. “moda-re” (www.modare.org) és una iniciativa empresarial destinada a la reutilització, reciclatge i venda de roba usada, promovent l’economia social i solidària que busca com a objectius principals la generació d’ocupació social i sostenible, la transparencia, el destí ètic de les peces de roba i el consum responsable.

Aquest és el projecte tèxtil de Càritas: perquè a través de la creació i l’impuls de botigues de roba de segona mà i el tractament i el reciclatge d’aquesta roba aconseguim recursos per tirar endavant els nostres projectes socials. S’ha posat en marxa un cluster amb les iniciatives de les empreses d’inserció de Càritas i d’altres entitats relacionades de tot l’estat espanyol.

L’objectiu del projecte “moda-re” és crear valor reciclant recollint, classificant i reciclant o reutilitzant roba, evitant l’emissió de CO2 a l’atmòsfera i estalviant aigua; acollint i acompanyant persones en la seva formació, reciclatge i inserció laboral. Dos aspectes que donen idea del nostre compromís social i de la coresponsabilitat, la transparència i el sentit de justícia que anima Càritas Urgell.

www.modare.org significa arreu de l’estat espanyol, 30.000 tones de roba tractades; 3 plantes de gestió integral; 23 plantes de transferència; 3.800 punts de recollida; 80 punts de donació i venda; 750 llocs de treball; 1.000 voluntaris; significa un estalvi d’aigua de 50.000.000 de M3 i una reducció d’emissió de CO2 de 679.200 tones.

TOTES LES NOTÍCIES