Nou augment del cabal als rius de l’Alt Pirineu

Les pluges de les darreres hores, sumades al desgel de neu habitual en aquesta època de l’any, han fet augmentar considerablement el cabal dels rius a l’Alt Pirineu i Aran. Per això, pel que fa a l’Aran, Protecció Civil ha tornat a activar en fase de prealerta el Pla Inuncat per la crescuda del Garona, que a les cinc de la matinada ha arribat a baixar amb un cabal de més de 98 metres cúbics per segon al pas per Bossòst. Aquest volum d’aigua representa més del doble del registrat aquest dilluns, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Tanmateix l’Alt Urgell i la Cerdanya, el creixement dels cabals ha estat menor en comparació amb l’extrem nord del Pirineu català. Així, el Segre al pas per la Seu d’Urgell ha registrat aquest dimarts al matí un cabal de 54 metres cúbics per segon, mentre que dilluns baixava amb un volum de 37 m3/s.

Mentrestant, la Noguera Pallaresa al pas per Escaló, a la Guingueta d’Àneu, tenia aquest dimarts al matí un cabal de més de 82 m3/s, gairebé quatre vegades més que 24 hores enrere. Tant en aquest municipi com al d’Esterri d’Àneu, la crescuda del riu per damunt de la seva llera ha afectat algunes finques properes, sense causar, però, mals majors. En aquesta mateixa zona també s’està desembassant aigua del pantà de la Torrassa, que té obertes quatre de les seves cinc comportes.

Pel que fa precisament a la situació dels pantans, el de Borén, a Alt Àneu, està deixant passar 53 m3/s d’aigua; i el de la Torrassa, 55. Aigües avall del riu Noguera Pallaresa, la presa de Talarn està desembassant 140 metres cúbics per segon. D’altra banda, el de Tavascan, a Lladorre, n’està alliberant 20. Endesa preveu continua amb aquests alliberaments d’aigua en previsió que n’arribi més als pantans.

TOTES LES NOTÍCIES