Nou animals participaran al 5è concurs nacional de mascles de la Raça Bruna d’Andorra

La cinquena edició de la Fira de mascles de la raça Bruna d’Andorra tindrà lloc aquest dijous 14 d’abril a l’assecador de la Borda Mateu d’Andorra la Vella, i en aquesta ocasió un total de nou animals participaran al concurs nacional de mascles de raça bruna.

Aquest és el cinquè any que el Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’Associació de Pagesos i Ramaders organitza el concurs nacional de mascles de raça bruna. Per tal d’impulsar el programa de selecció genètica de la raça Bruna d’Andorra, la selecció dels mascles és un dels punts més importants a tenir en compte. El fet de realitzar una fira només de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre ells per trobar els millors mascles de cada categoria i així veure els progressos de la selecció realitzada durant els últims anys.

En aquesta època de l’any aquests animals es troben en les millors condicions i són més visibles les seves característiques morfològiques

La Fira es realitzarà conjuntament amb la Subhasta de Vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage, que aquest any posarà a la venda quatre vedells.
Aquest és el novè any en què s’ha fet aquesta selecció i representa la continuació del treball dut a terme per aconseguir una raça autòctona del país que pugui esdevenir un signe d’identitat propi.

Els vedells han estat seleccionats d’acord amb el programa de selecció genètica de l’espècie bovina de la raça bruna d’Andorra. Des del 23 de novembre del 2015, 7 vedells de diferents ramaders del país han estat al Centre Gascon de Villeneuve de Paréage, en virtut del conveni de col·laboració entre aquesta entitat i el Departament d’Agricultura.

En aquest centre han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el Reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d’Andorra.

L’estudi ha conclòs que 4 animals, d’acord amb els barems establerts, han estat qualificats com a “reconeguts” o “confirmats” al Llibre genealògic de la raça, i per tant, capacitats com a braus sementals i recomanats per ser utilitzats com a reproductors preferents dins el programa de selecció genètica de la raça.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.