Nord Andorrà, Mútua Elèctrica i Unió Elèctrica s’uneixen per tirar endavant les minicentrals

aese 1

El Govern ha publicat la llista de minicentrals hidràuliques per a la producció d’energia elèctrica. Dels 7 projectes que s’han preinscrit, tres són de capital 100% andorrà. De fet, Nord Andorrà, Mútua Elèctrica i Unió Elèctrica s’uniran en una sola empresa per tal de tirar endavant el projecte.

El Govern ha acceptat 7 preinscripcions al Registre d’Instal·lacions Hidroelèctriques de les 22 sol·licituds que s’havien presentat. De fet, només 11 van complir els requisits, i d’aquestes s’han acceptat a tràmit les 7 primeres propostes, fins a cobrir el màxim de potència que tenia aquesta convocatòria.

Tres d’aquestes minicentrals tindran un capital 100% andorrà. I és que tres companyies del país s’uniran per crear una única productora, que gestionarà aquests projectes. A més, el portaveu de Mútua Elèctrica, Joan Carles Grau, preveu que el 50% de la companyia pugui tenir inversors i socis individuals. Volen, diu, “que el rendiment d’aquesta societat pugui ser atractiu per a l’inversor”.

Les centrals que la nova productora ja té preacceptades són a Arcalís i a la Massana. Ara, tenen 3 mesos per redactar el projecte i un cop el Govern l’accepti, gaudiran d’un període de 18 mesos per dur-lo a terme. Entre les tres minicentrals oferiran 7,5 milions de KW. Cobriran, segons Joan Carles Grau, “1.500 llars” i suposa “una inversió d’uns quatre milions d’euros en les obres”.

La nova companyia que unirà Mútua Elèctrica, Nord Andorrà i Unió Elèctrica es dirà PERSA, o el que és el mateix, Productora d’Energies Renovables SA. Asseguren que ja han demanat al Govern que en un futur es pugui ampliar el nombre de KW i que les 4 propostes que han quedat acceptades però sense adjudicació puguin dur-se a terme ben aviat.