Nodrida presència de cinema espanyol en el 61è Festival de Sant Sebastià 2013

La present edició arriba marcada per la nodrida presència de cinema espanyol a competició destacant l’esperada Caníbal de Manuel Martín Cuenca que participarà en la secció oficial del 61è Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, després d’exhibir-se també en una sessió especial al Festival Internacional de Cinema de Toronto.

El quart llargmetratge de Manuel Martín Cuenca és una pel·lícula d’intriga i suspens que explica com un sastre reputadíssim de Granada i alhora assassí despietat, interpretat per l’actor espanyol Antonio de la Torre, descobreix inesperadament l’amor en la innocència d’una jove, interpretada per l’actriu romanesa Olimpia Melinte. Aquesta pel·lícula del director de La mitad de Oscar és una coproducció internacional rodada a Granada i que ha estat coescrita pel mateix realitzador al costat d’Alejandro Hernández a partir de la novel·la homònima del cubà Humberto Arenal.

La important selecció de títols espanyols a concurs tindrà en Carmen Maura una de les fadrines del certamen basc ja que serà homenatjada amb un dels Premis Donostia. La guardonada presentarà a més l’esbojarrada i delirant pel·lícula espanyola-francesa fora de concurs Las brujas de Zugarramurdi on ha treballat de nou sota les ordres del basc Àlex de la Iglesia ara formant part d’un grup de bruixes que encantaran tres atracadors fugitius abans de travessar la frontera cap a França.

Cal destacar la presència a concurs del canadenc Denis Villaneuve que després del seu èxit Incendies ha rodat la coproducció amb Espanya Enemigo amb protagonisme doble de l’actor Jake Gyllenhaal ja que aquest fa de professor que un bon dia descobreix en un actor de segona el seu doble perfecte arrossegant-lo perillosament cap a un trastorn psicològic.

D’altra banda, David Trueba competirà amb un film com Vivir es fácil con los ojos cerrados centrat en l’amistat de tres personatges que coincideixen en motiu del rodatge d’una pel·lícula de John Lennon a Almería. I el debutant Fernando Franco completarà aquest grup de primera en la Secció Oficial amb el retrat d’una noia infeliç que pateix impulsos autodestructius i que semblen respondre a un trastorn límit de la personalitat a La herida.

Nous directors

En la secció Nous Directors de Zabaltegi hi haurà una concorreguda presència de realitzadors com la directora Isabel Ayguavives que presentarà la coproducció hispano-xilena El árbol magnético sobre el retorn d’un jove xilè al seu poble natal per retrobar-se de nou amb velles sensacions quan visiti l’arbre del títol. Aaron Rodríguez dirigeix la seva segona pel·lícula Las horas muertas amb coproducció amb França i Mèxic sobre un jove que ha de regentar un petit motel del seu oncle i coneix una clienta habitual de la qual s’enamora. Un altre debutant en la secció paral·lela Zabaltegi es Fran Araujo qui de la mà d’Ernesto Nova descriuen a Rayo el viatge de retorn d’un emigrant marroquí sense feina amb la seva única possessió, el tractor que dóna nom al títol.

Altres presents a Zabaltegi son la primerenca Liliana Torres Expósito que a Family Tour ens parla de la ruta que ha de fer un cop ha retornat a casa tot visitant familiars de bracet de la seva excèntrica mare. D’altra banda, Luiso Berdejo ha rodat una altre pel·lícula, Violet, en què un noi troba una càmera fotogràfica a Santa Mònica (Colorado) i cercarà obstinadament la noia fotografiada de la qual no en té cap rastre. Detectem la presència d’alguns documentals com Serrat y Sabina: el símbolo y el cuate de Francesc Relea en què es fa un seguiment d’aquell parell de cantautors en la seva gira conjunta per Llatinoamèrica; el documental El rey de Canfranc de Manuel Priede González i José Antonio Blanco consagrat a la figura de l’espia de la resistència francesa Albert Le Lay infiltrat com a cap d’estació de Canfranc per controlar el pas de mercaderies entre Espanya i Alemanya; o el darrer treball del documentalista Javier Corcuera Sigo siendo enregistrat al Perú per esbossar el perfil humà d’un ampli grup de músics.

TOTES LES NOTÍCIES