No deixis que el fred faci malbé la pell

bellaSequedat, tibantor, envermelliment, esquerdes… El fred causa estralls a la pell i cal extremar les cures per evitar que es torni hipersensible i es produeixin danys majors. Una bona protecció cosmètica és ara absolutament imprescindible.

L’hivern és una estació especialment dura per a la pell. Ha de lluitar contra agressions externes com el fred, el vent, la pluja, la neu i el sol. Però també contra els canvis bruscos de temperatura (calor – fred i d’humitat que es produeixen entre l’exterior i l’interior dels habitatges, els llocs de treball i d’oci. Ho hem repetit moltes vegades, però no ens cansarem d’insistir cada hivern en la necessitat de protegir, hidratar, nodrir, reparar i regenerar la pell.

La Dra Josefina Royo, directora del Institut Mèdic Làser (IML – Madrid), afirma que “tenim una clara consciència que hem de protegir a l’estiu i no obstant això, a l’hivern prenem menys precaucions. Però la veritat és que els factors ambientals propis de l’hivern com ara el fred, el vent i els canvis de temperatura bruscos afecten intensament la pell, sobretot a les que tendeixen a ser fines i seques. I hem de prendre precaucions perquè la pell pateixi el menys possible durant aquesta estació”.

Per la seva banda, Leonor Prieto, directora científica de la Roche-Posay, explica que “el fred causa vasoconstricció als capil·lars de la pell. Això causa que no arribi suficient oxigen ni nutrients a les cèl·lules de l’epidermis, deixant la pell amb un aspecte apagat. També es retarda el cicle de la renovació cel·lular i s’acumulen les cèl·lules mortes, causant una sensació de tibantor i falta de confort pel fet que aquesta capa de cèl·lules mortes impedeix que la secreció sebàcia natural de la pell arribi a la superfície per lubricar i nodrir l’epidermis, deixant la pell seca i sensible. Tot i que la pell té enzims que l’ajuden a suportar temperatures inferiors als 37ºC, perd mobilitat i elasticitat, s’altera la seva barrera cutània i es produeix deshidratació i sequedat, i fins i tot irritacions si la pell és sensible. També cal tenir una cura especial amb els llavis, ja que la seva pell és més fina, no tenen glàndules sudorípares i sebàcies, de manera que regulen malament els canvis de temperatura”.

Per això, Leonor recomana “utilitzar cremes per la cara amb elements hidratants i relipidizantes, que protegeixin del fred i evitin la deshidratació intensa; pels llavis, productes reparadors específic, i no oblidar-se de la pell fràgil de les mans. Molt important prendre molta aigua i aliments rics en vitamines i antioxidants, com les fruites i les verdures”. Estem totalment d’acord.

Hidratar, reparar i regenerar

Com sempre, la prevenció és la primera baula de la cura. És bàsic utilitzar diàriament a la cara i el cos cosmètics hidratants que, a més, exerceixin una funció de barrera enfront de les inclemències del temps i ajudin a la capa hidrolipídica de la pell a dur a terme aquesta funció. És preferible optar per textures riques i confortables per abrigar la pell. I recórrer a la roba i els complements per abrigar bé i mantenir-nos sans i allunyats del fred, ja que per molt que utilitzem una crema, si ens enfredem podem acabar amb el nas envermellit i escamat .

Tot i això, és probable a causa dels continus canvis de temperatura i d’humitat que la pell s’alteri i estigui més sensible i seca, que és la seva forma de defensar-se de les agressions externes. Tal com expliquen des de la marca Ducray, “sensibilitzada, la pell envelleix prematurament: perd elasticitat, es fa més seca, les membranes cel·lulars s’alteren i es formen arrugues. La pell queda vulnerable i necessita una protecció específica i adaptada”. Cal llavors actuar amb cosmètics que hidratin, reparin els danys i tornin a la capa còrnia la seva funció barrera. Això ho aconseguim mitjançant l’ús de substàncies humectants en forma de cremes d’aplicació diària amb alt poder hidratant i que, a més, actuïn contra les agressions externes i tractin els danys ja causats, com la pròpia sequedat, l’enrogiment, la tibantor, la descamació o la hipereactivitat.

Consells per mimar la pell a l’hivern

Olay ha elaborat una sèrie de “Consells per mimar la pell a l’hivern” que reproduïm, ja que ens semblen molt encertats.

– Neteja la teva pell en profunditat tots els dies

– Protegeix la teva pell abans d’exposar-la a baixes temperatures

– Compte amb el fred sol d’hivern!

– Contraresta els efectes de l’opaca llum hivernal

– Aprofita les nits per mimar la teva pell

– En els dies atrafegats d’hivern, usa una crema “tot terreny”

– Tracta de posar la calefacció a una temperatura moderada , evitant així una excessiva sequedat en espais interiors

– Fes-te amb un humidificador per aportar humitat als ambients interiors

– Intenta beure 2 litres d’aigua diaris, tot i que és un hàbit que s’ha de mantenir tot l’any, a l’hivern i a l’estiu és especialment important complir

– Es recomana prendre aliments rics en vitamina c, ja que posseeix una acció antioxidant que limita la producció de radicals lliures, responsables de l’envelliment. A més, contribueix a la producció de col·lagen de la pell

– És convenient no prendre banys massa calents i, sobretot, no passar molt de temps dins de la banyera (no més de 20 minuts), ja que afavoreix la deshidratació. Per descomptat, després del bany cal hidratar molt bé la pell

Poden ajudar-te

CC Cream Regenerist d’ Olay. Crema facial que ofereix múltiples beneficis en un sol producte: unifica el to cutani a l’instant, ajuda a millorar l’aparença de les arrugues i redueix l’aspecte de les taques, gràcies a una fórmula que combina tres ingredients essencials: un sèrum antiedat, agents hidratants intensius i protecció solar (SPF 15), i una fina base de maquillatge. 35,30€

Ictyane Crema Hidratant Protectora SPF 15 de Ducray. Crema facial que manté la pell hidratada durant 48 hores en qualsevol condició, per molt extrema que sigui (eficàcia demostrada en condicions extremes: -10ºC / +35ºC) gràcies a un complex termo-protector exclusiu (Complex trealosa – Glicerol – Sorbitol); protegeix la pell de l’estrès climàtic, corregeix i prevé la sequedat perquè emmagatzema l’aigua intra i extra cel·lular, reforça les defenses hidrats tèrmiques i prevé l’envelliment cutani, ja que conté vitamina E (antioxidant) i protecció solar mitjana (SPF 15); hipoalergènic, sense parabens. 40ml 16,40€. En farmàcies i parafarmàcies.

Hydralba UV Crema Hidratant Rica d’A- Derma. Tractament facial hidratant d’ús diari que protegeix contra l’estrès climàtic i els raigs solars (SPF 20 UVB-UVA 9); conté un complex vegetal 100% natural exclusiu (Complex Rhealbosa ®) que ajuda a la pell a protegir i restaurar el seu equilibri hídric, reproduint el mecanisme d’hidratació i poder d’adaptació climàtica de la Plàntula de Civada Rhealba® (el brot de la civada, que a més posseeix propietats calmants i anti-irritants), per a pell seca (hi ha una versió lleugera per pell normal i mixta), sense parabens. 40ml 22,50€. En farmàcies i parafarmàcies.

Crema de Mans al Cold Cream de Avène. Tractament que hidrata i protegeix les mans seques i/o espatllades danyades pels agents climàtics o els productes de neteja; conté cold cream (nutritiu) i aigua termal de Avène (calmant, desensibilitzant), que proporciona una sensació immediata de benestar, sense efecte gras, per a pells normals i seques, sense parabens. 50ml 6,24€. En farmàcies i parafarmàcies.

Nutritic Intense de La Roche – Posay. Tractament facial reconstituent profund que aporta confort, flexibilitat i alleugeriment a les pells sensibles seques i molt seques d’origen constitucional, ambiental o medicamentós; reforça la barrera protectora de la pell i alleuja les sensacions d’inconforme, irritació o sequedat causades pel fred, factors mediambientals o factors interns (pell seca, sensible, fatiga…). Conté lípids biomimètics, és a dir que es comporten igual que els lípids naturals de la pell, glicerina i mantega de karité. 50ml 18,50€. En farmàcies i parafarmàcies.

Eucerin Hyal – Urea Crema de dia. Crema facial per pell molt seca i envellida que presenta tibantor, picor i/o descamació, protegeix la pell davant agressions externes com el fred i la radiació solar, nodreix, actua contra les arrugues, conté urea, àcid hialurònic i un complex lipídic a base de glicerina, mantega de karité, oli d’ametlles dolces i altres emol•lients, sense perfums, colorants ni parabens. 50ml 23€. En farmàcies i parafarmàcies.

Masque Fondant Confort Immediat de Thalgo. Mascareta facial nutritiva específica per a pells seques a molt seques que aporta una immediata sensació de confort i frescor així com una pell radiant, nodreix, reforça i reestructura la pell. Conté mantega de karité i de mango (nodreixen i hidraten), olis de colza i soja (reparen i reestructuren), oli de rosa mosqueta (regenerant) i un complex d’algues (Algomega) que retorna els lípids perduts a la pell, restaura la cohesió cel·lular i reforça la funció de barrera de la pell. 50ml 30,90€. En spas i centres de bellesa.

Hydrium Deep Moisturising Balm SPF 15 de Montibello. Bàlsam de dia de textura ultrarrica i fundent que tracta les pells seques i alípicas, i les protegeix dels climes freds o extrems; d’acció reparadora, retorna a la pell la seva elasticitat i frescor, deixant-la suau i confortable. Conté un complex (Aqua Source) inspirat en la glicobiologia (ciència que estudia com interaccionen els sucres en els processos biològics cel·lulars) i la puresa de l’ aigua mineral de glacera suís. 50ml 39€. En centres de bellesa.

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció