Neutrins: més ràpids que la llum?

Els neutrins aconsegueixen una velocitat superior a la de la llum, segons els primers resultats avançats aquest divendres a París de l’experiència internacional OPERA després d’unes proves realitzades en el laboratori de física CERN.

Així ho va avançar el Centre Francès d’Investigacions Científiques (CNRS), que ha informat de la prova portada a terme des de les instal•lacions del CERN a Ginebra, amb el llançament de neutrins, partícules subatòmiques, disparades cap a un laboratori italià a 730 quilòmetres de distància.

Segons el professor de física de partícules a la Universitat britànica de Manchester, Jeff Forshaw, en declaracions a Reuters, de confirmar-se, els resultats suposarien que en teoria és possible “enviar informació al passat”.

“En altres paraules, viatjar en el temps seria possible (…) (encara que) això no significa que anem a construir màquines del temps a curt termini”, va indicar.

El centre gal qualifica el resultat amb els neutrins de “sorprenent” encara que titula el seu comunicat, a l’espera de la presentació oficial dels resultats a la ciutat suïssa, entre interrogants: “més ràpid que la llum?”. Els neutrins van arribar a la seva destinació, a Gran Sasso, 60 nanosegons més ràpids que la llum, que cobreix aquesta distància en 2,4 mil•lisegons, va explicar Dario Autiero, director de l’equip i investigador en el CNRS.

“Hem engegat un dispositiu entre el CERN (Centre Europeu d’Investigació Nuclear) i el Gran Sasso que ens ha permè una sincronització a nivell de nanosegons i hem mesurat la distància entre els dos llocs amb (una precisió de) vint centímetres”, va explicar Autiero en un comunicat del CNRS.

“Aquests mesuraments presenten escassos dubtes i una estadística tal que concedim una gran confiança als nostres resultats”, va estimar. Més d’un segle després que Albert Einstein enunciés la teoria de la relativitat, el 1905, “l’experiència OPERA dóna testimoniatge d’un resultats totalment inesperat: els neutrins arriben a Gran Sasso amb un avantatge petit, però significatiu, en relació amb el temps que la llum hagués necessitat per cobrir el mateix recorregut en el buit”. Els resultats es basen sobre l’observació de més de 15.000 neutrins, va precisar la institució francesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *