L’orgue ibèric de l’Església de Sant Iscle i Santa Victòria -inaugurat el 2007 i construït per l’orguener Joaquín Lois, que oferirà una conferència- serà l’eix de la gran varietat d’activitats programades al voltant de les 1es Jornades d’orgue ibèric i gastronomia.

Aquest matí s’ha signat el conveni per tirar endavant aquest projecte, impulsat per l’Associació Amics dels Orgues i l’Arxiprestat de les Valls, amb el patrocini del Comú de la Massana i amb la col·laboració del Quart de la Massana, Andbank i el grup Heracles.

Pel departament de Cultura del Comú de la Massana, aquest projecte encaixa amb la filosofia de treballar conjuntament amb les entitats del país per tal de potenciar la cultura. La consellera Jael Pozo ha remarcat la importància de posar en valor l’orgue de l’església massanenca, que es va poder construir gràcies a l’aportació econòmica de dues famílies de la Massana.

El director de les Jornades, Ignacio Ribas, ha destacat que aquest projecte és possible gràcies a les facilitats que li dona el mossèn de la Massana, Eduard Salinas. El mossèn assegura que l’església sempre és oberta per portar a terme accions culturals i d’animació litúrgica.

De fet, les jornades ja han començat perquè durant el mes de maig s’estan realitzant diverses audicions als escolars de la parròquia. Ribas ha destacat l’interès dels nens per conèixer aquest instrument. Després de cada sessió, els alumnes fan un dibuix sobre la seva experiència i posteriorment es farà una exposició amb totes les obres.

El cicle de concerts tindrà lloc del 9 al 14 de juliol. Tots es faran a les 20.15 h i després es proposa als espectadors ampliar l’experiència amb uns menús de cuina ibèrica als restaurants de la Massana.

El primer concert, el 9 de juliol, anirà a càrrec del mateix Ignacio Ribas, que sota el títol “Paisatges de la música ibèrica”, farà un recorregut per la música de diversos racons de la península, des de Castella fins a Portugal, per tal de donar  a conèixer els colors d’aquest instrument.

La següent proposta, el 10 de juliol, arriba de la mà de Silvia Márquez (orgue) i Antonio Clares (viola da braccio), membres del grup La Tempestad, que ubicaran la música ibèrica dins l’entorn europeu, amb peces de compositors com Scarlatti o Philipp Emanuel Bach.

Al dia següent actuarà la gran pedagoga de l’orgue i artista incombustible, Montserrat Torrent, que rebrà un homenatge per la seva trajectòria musical.

Torrent ha titulat el seu concert La festa ibèrica, en referència a les grans formes de composició per a orgue: tiento, batalla, diferències i fandango. A més, Torrent també oferirà classes magistrals.

El director de les jornades ha assegurat que una de les propostes més interessants serà la de l’organista Guy Bovet, que oferirà una improvisació musical en viu sobre la pel·lícula muda El Quixot. Serà el 12 de juliol i al dia següent tancarà el cicle Roberto Fresco, amb un programa que fa un recorregut per la música ibèrica a través dels segles.

El projecte també inclou una vessant turística molt destacada, i no només per les jornades de gastronomia ibèrica sinó també per la proposta Orgue&Promenade, un tomb musical per la Massana, que consistirà en un recorregut pel patrimoni cultural de la parròquia que acabarà amb una audició d’orgue. Les sortides es faran tots els divendres, de juliol a setembre.

Una de les accions que poden donar més projecció a les jornades serà el Concurs Internacional Massana Orgue, que tindrà lloc els dies 5 i 6 d’octubre i que estarà dedicat a la figura del gran organista Francisco Correa de Araujo. Es farà una primera selecció per vídeo i en la segona fase, vindran a la Massana els seleccionats per tal de competir en dues sessions obertes al públic. Hi haurà 5.000 euros en premis, repartits en quatre categories.

El sotsdirector general de banca país d’Anbank, Josep Maria Cabanes, ha destacat que van decidir col·laborar amb el projecte perquè entra dins la seva línia de difusió de la cultura, amb l’interès afegit d’oferir un producte gastronòmic i accions adreçades als turistes.

Per la seva part, el representant del Quart de la Massana, Josep Maria Garrallà, espera que el projecte tingui continuïtat durant molts anys ja que considera que s’ha de potenciar l’orgue massanenc.

Per tancar l’acte, l’Arxiprest de les Valls i president de l’Associació Amics dels Orgues, mossèn Ramon Sàrries, ha assegurat que “apostar per la cultura és apostar pel futur. L’orgue ha de tenir una missió litúrgica però també humana, cultural i social”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada