Nom en euskera

Nafarroa

 Llengües

A Navarrra es parlen dues llengues, el castellà i l’euskera, que són pròpies i oficials, tot i que l’euskera tan sols ho és en les zones que la Llei Foral específica.

Superfície

10.391 km2.

Habitants

Més de sis-cents mil habitants, repartits en els 272 municipis.

Geografia

La geografia navarresa és molt variada. Gran part del seu territori és muntanyenc, dominat per la serralada del Pirineu. Aquest fet contrasta amb les planures del sud.

Clima

El clima navarrès és, també, molt variat i hi ha una gran diferència entre el clima del nord -humit i amb precipitacions freqüents- i el del sud -amb temperatures més altes i precipitacions esporàdiques-.

Cuina

Un dels productes típics de Navarra són els espàrrecs. La truita de peix a la navarresa és un dels plats estrella d’aquesta zona. Els vins navarresos gaudeixen també d’un gran prestigi.

Compres

Una de les compres més típiques són les figures d’alabastre, especialment les de la localitat de Cintruénigo.

Navarra té una riquesa històrica destacable, ja que va ser Regne de l’any 841al 1841 i actualment constitueix una Comunitat Foral amb règim propi.

Navarra limita al nord amb França, a l’est i al sud-est amb la comunitat autònoma d’Aragó, al sud amb La Rioja i a l’oest amb el País Basc.

La capital de la comunitat navarresa és Pamplona. Ciutat universitària, la ciutat compta amb molts llocs d’interès, començant per la catedral gòtica de façana neoclàssica. Al seu interior, hi ha el sepulcre d’alabastre de Carles III, rei de Navarra, i de la seva esposa, Leonor d’Aquitània.

També cal fer menció al temple del patró Sant Fermí, d’estil gòtic amb torres romàniques, a la plaça de braus i al seminari de Sant Joan Baptista. És d’interès la visita al museu de Navarra, que està instal.lat a l’antic hospital de la Misericòrdia. Allà es poden admirar peces arqueològiques, de l’art medieval i, especialment, el cèlebrequadre de Goya “retrato del Marqués de San Adrián”. La plaça del Castillo és també molt popular.

Tot i que Navarra és una comunitat relativament petita, hi ha diversos llocs d’interès que mereix la pena de conèixer. És el cas de la localitat d’Estella, que forma part del camí de Santiago. A Estella abunden les mansions amb escut barroc, realment boniques. Aquí també cal visitar l’esglèsies de San Miguel, del Santo Sepulcro i de San Juan Bautista.

Però, sens dubte, un dels màxims exponents de l’ar t eclesiàstic és el monestir romànic de Leyre, que data del segle IX. Molt a prop de Leyre hi ha l’embassament i la presa de Yesa, una visita que val la pena de fer.

Olite és una altra de les poblacions interessants de Navarra, en la qual ressalta el castell-palau. Va ser seu reial durant l’Edat Mitjana i el castell, on es van allotjar reis i princeses, és, des de 1925, Monument Nacional i representa l’exeple més important del gòtic civil de Navarra, a la vegada que és un dels més notables d’Europa. Els vins d’Olite són de gran qualitat.

També cal esmentar la localitat de Tudela, on destaca la catedral del segle XVIII, que va ser constr uïda sobre les restes d’una mesquita del segle IX; i Roncesvalles, una pintoresca població on es pot visitar la Colegiata del segle XI.

1 comentari

  1. Una de les terres més màgiques i fascinants que he visitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada