Música sobre les ‘Fronteres del terror i de la guerra’

L’ONCA tanca el cicle Fronteres, amb el programa Fronteres del terror i de la guerra, interpretat per l’ONCA, sota la direcció, de la violinista del Quartet Casals, Vera Martínez. Gerard Claret participa com a narrador en un concert que s’acompanya d’una contextualització històrica realitzada per Albert Villaró, per mostrar el rol que va jugar el Principat d’Andorra en la primera meitat del segle XX, període marcat per les dues guerres mundials i la Guerra Civil espanyola.

El concert tindrà lloc el dissabte 5 d’octubre, a les 20.30 h, al Prat del Roure i és d’entrada lliure. Aquesta producció es va estrenar el 21 de març en el marc del XV Cicle Onca al Palau de la Música Catalana.

Durant el segle XX les passions nacionalistes dels estats i les seves guerres han sacsejat amb violència el camí de la humanitat i la música n’ha estat un testimoni important. El programa se centra en tres obres de cambra de gran transcendència iniciant-se amb la Serenata (1892) d’Edward Elgar amb un tarannà complaent, seguida del Langsamer Satz (moviment lent, 1905) d’Anton Webern, obra que pertany a l’etapa inicial de la recerca musical del seu autor. Per finalitzar l’actuació, l’ONCA interpretarà el Quartet núm. 8 de Dmitri Xostakóvitx, peça escrita al 1960 amb una patriòtica dedicatòria a les víctimes del feixisme i de la guerra.

Imatges i lectures seleccionades per Albert Villaró, amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional d’Andorra i de l’Institut d’Estudis Andorrans, il·lustren i homenatgen, de manera simbòlica, l’arribada d’exiliats a Andorra, un exemple d’acolliment sense el qual no s’entén la transformació social, econòmica i cultural que ha definit la construcció moderna d’aquest petit gran país.

El concert compta amb a col·laboració del Comú d’Escaldes-Engordany.

Coincidint amb el concert Fronteres del terror i de la guerra, i després de l’edició d’Andorra literària. Rutes de novel·la, de Roser Porta i Tony Lara, Editorial Andorra convida als seus lectors a un itinerari sobre el terreny, el mateix dissabte. Sota el títol Herois perseguits per la Gestapo, la ruta literària tindrà el punt de partida al camí ral de Llorts, un lloc clau per a les xarxes d’evasió; seguirà a la Massana, on hi ha el monument als passadors i l’hotel Palanques, per acabar a cal Senzill de Sant Julià de Lòria.

Herois perseguits per la Gestapo, està basada en les novel·les Entre el torb i la Gestapo, de Francesc Viadú, i La pau dins la guerra, de Norbert Orobitg, i la neu adversa, d’Antoni Morell.

TOTES LES NOTÍCIES