Música per a la víctimes del totalitarisme amb l’ONCA

L’ONCA continua el cicle Fronteres, amb el programa Fronteres del terror i de la guerra, interpretat per l’ONCA, sota la direcció, per primera vegada, de la violinista del Quartet Casals, Vera Martínez. Gerard Claret s’estrena com a narrador en un concert que s’acompanya d’una contextualització històrica realitzada per Albert Villaró, per mostrar el rol que va jugar el Principat d’Andorra en la primera meitat del segle XX, període marcat per les dues guerres mundials i la guerra civil espanyola.

L’estrena serà el dijous 21 de març, a les 20 h, al Petit Palau del Palau de la Música Catalana, i es presentarà a Andorra, el 5 d’octubre d’enguany, a les 20.30 h, al Prat del Roure.

Durant el segle XX les passions nacionalistes dels estats i les seves guerres han sacsejat amb violència el camí de la humanitat i la música n’ha estat un testimoni important. El programa se centra en tres obres de cambra de gran transcendència iniciant-se amb la Serenata (1892) d’Edward Elgar amb un tarannà complaent, seguida del Langsammer Satz (moviment lent, 1905) d’Anton Webern, obra que pertany a l’etapa inicial de la recerca musical del seu autor. Per finalitzar l’actuació, l’ONCA interpretarà el Quartet núm. 8 de Dmitri Xostakóvitx, peça escrita al 1960 amb una patriòtica dedicatòria a les víctimes del feixisme i de la guerra.

Imatges i lectures seleccionades per Albert Villaró, amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional d’Andorra i de l’Institut d’Estudis Andorrans, il·lustren i homenatgen, de manera simbòlica, l’arribada d’exiliats a Andorra, un exemple d’acolliment sense el qual no s’entén la transformació social, econòmica i cultural que ha definit la construcció moderna d’aquest petit gran país.

Les entrades per als concerts del XV Cicle ONCA al Palau de la Música Catalana estan a la venda a les taquilles del Palau de la Música Catalana i a www.palaumusica.cat, a un preu de 12 € per concert.

 

Vera Martínez
Va néixer a Madrid i va estudiar a la Escuela Superior de Música Reina Sofía amb els professors Serguei Fatkouline i Zakhar Bron, amb qui va acabar els estudis superiors a la Hochschule für Musik de Colònia. Al mateix temps va obtenir el títol de postgraduada a Alemanya –ja com a membre del Quartet Casals– amb el Quartet Alban Berg. Ha guanyat importants guardons, com el primer premi i premi especial a la millor interpretació clàssica del Concurs Internacional Kloster Schöntal (1995) i el segon premi del Concurs Internacional de Violí Henry Wieniawsky a Polònia (1997). Com a membre del Quartet Casals ha guanyat dos primers premis: als concursos internacionals de Londres (2000) i Hamburg (2002) i el Premio Nacional de Música (2006). Com a solista ha actuat amb diverses orquestres, com la Orquesta Sinfónica de Santo Domingo, Orquesta de Cámara de la Escuela Superior de Música Reina Sofía, Orquestra Simfònica de Palma, Orquesta de Cámara Andrés Segovia i Orquesta de Cámara Reina Sofia, amb directors com James Judd, Víctor Pablo Pérez, Antoni Ros Marbà, Zubin Mehta i Yehudi Menuhin. Ha fet col·laboracions amb la Deutsche Kammerphilharmonie de Bremen i ha tocat en concerts de música de cambra amb Gèrard Caussé, Harald Schoneweg, Marta Gulyàs i Claudio Martínez Mehner. Amb el seu germà, Claudio, fa recitals de violí-piano i com a membre del grup Funktion actua regularment en concerts de música contemporània. Des dels seus 18 anys és membre fundador del Quartet Casals, amb el qual ha ofert concerts a les sales més prestigioses d’Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i el Japó. El quartet realitza gravacions exclusivament per a la discogràfica Harmonia Mundi, amb el qual ha realitzat nombroses gravacions des d’Arriaga fins a Kurtág. Actualment és professora de violí i música de cambra a l’ESMUC i també imparteix classes magistrals a Europa i als Estats Units.

 

Albert Villaró i Boix
Neix a la Seu d’Urgell l’any 1964. És novel·lista i historiador. Ha publicat una trentena de llibres, entre ficció i recerca. En literatura, ha guanyat el premi Carlemany amb Blau de Prússia (2006), el Josep Pla amb Els ambaixadors (2014) i el Prudenci Bertrana amb La bíblia andorrana (2016). Darrerament ha publicat l’edició crítica del Manual digest de les Valls Neutres d’Andorra, obra d’Anton Fiter i Rossell (1748). Actualment és director del Centre d’Estudis Històrics i Polítics de l’Institut d’Estudis Andorrans.

TOTES LES NOTÍCIES