Munté: “El FeMAP permet gaudir de la música com una eina de cohesió que ens fa més cultes i més lliures”

La  consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, va presidir ahir vespre la inauguració del  Festival de Música Antiga del Pirineu, “una cita obligada per als amants de la música antiga” que ha experimentat en els seus set anys història “un creixement del nombre de municipis participants així com d’afluència de públic i d’activitats”.
 
Munté va assegurar que com a Govern de la Generalitat “ens sentim molt satisfets de ser aquí i constatar l’enorme riquesa del Festival que representa la transversalitat de totes les activitats que en formen part”.
 
La consellera durant la seva intervenció va voler destacar alguns aspectes del Festival,d’una banda el respecte a les minories, exemplificada en el fet d’utilitzar també l’aranès en els textos en reconeixement a la presència d’Era Val d’Aran, a través de Bossòst al Festival. En segon lloc va destacar que enguany el convidat  al Festival sigui el País Valencià  i que amb la seva presència contribueix a estrènyer els lligams i vincles culturals que ens uneixen. També va subratllat la sensibilitat social del festival que a través del  projecte FeMAP Social, acosta la música als col·lectius amb risc d’exclusió, que tenen  l’oportunitat de gaudir una sèrie d’accions, amb tallers i acompanyament als concerts. “Des del Govern compartim l’interès d’atansar la cultura a totes les persones sense exclusió, perquè entenem que la cultura, en totes les seves manifestacions és una eina  que proporciona llibertat i cohesió”.
 
Finalment, Munté va destacar la transversalitat cultural del festival amb una conjunta d’activitats paral·lels “que representen una oportunitat única de visibilitzacio i posicionament  de les comarques del Pirineu des d’un punt de vista turístic, i del seu patrimoni i per tant com una eina al servei de la riquesa i de la cohesió d’aquesta terra”.
 
“La Cultura el segle XXI és més transversal que mai” i el Festival de Música Antiga del Pirineu “ha sabut aixoplugar, sota el paraigües de la música”, la presència d’altres disciplines i altres aspectes com la sensibilitat social, la promoció turística i patrimonial, la transversalitat i l’esperit cohesionador. En definitiva, “el Festival de Música antiga del Pirineu ens permet gaudir de la música com una eina de cohesió que ens fa més cultes i més lliures”, ha conclòs.
 
El Festival es va obrir amb el concert inaugural a la Catedral de Santa Maria d’Urgell amb l’actuació de Cants i Danses del llibre Vermell de Montserrat, a càrrec del Cor Francesc Valls, Magister Petrus, dirigit per Pere Lluís Biosca, i l’Esbart Dansaire de Rubí.
 
La setena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus té lloc entre el 1 de juliol i el 27 d’agost i presentarà 49 concerts. Enguany la Comunitat Valenciana ha estat convidada a presentar diverses produccions. Al Festival participen 34 municipis distribuïts entre nou comarques i  també te programats tres concerts a Andorra i un a la Cerdanya francesa.

TOTES LES NOTÍCIES