govern-1

Finalment avui el grup demòcrata ha presentat l´anomenada ‘regla d´or’, la proposició de llei que limita l´endeutament públic i la pressió fiscal. Destaca el fet que es podrà inhabilitar políticament i sancionar econòmicament aquells responsables que incompleixin el límit d´endeutament o no atenguin els requeriments del Tribunal de Comptes, que passa a tenir un paper més rellevant.

L´anomenada ‘regla d´or’ estableix multes de fins a 50.000 euros i inhabilitació política de fins a sis anys per a aquells responsables polítics que incompleixin el límit d´endeutament establert o no atenguin els requeriments del Tribunal de Comptes. Amb la ‘regla d´or’ també es modifica la llei que regeix aquest organisme per tal que tingui més atribucions. Així, si la ‘regla d’or’ fos vigent avui dia, es podria inhabilitar fins a dos anys deu dels catorze cònsols.

Tret d’Andorra la Vella i la Massana, la resta de comuns no disposen, segons el tribunal, d’una comptabilitat per identificar amb claredat tots aquells comptes d´inversió, endeutament o despesa corrent relacionats amb la transferència rebuda el 2012. Un fet que al text es qualifica de falta greu. Entre d´altres, el Tribunal de Comptes haurà de vetllar perquè l´endeutament públic d´Andorra no superi el 55% del producte interior brut. En el cas concret de l´administració general, aquest no podrà superar el 40%.

A més, el Govern, els comuns i les empreses públiques i parapúbliques han de presentar un marc pressupostari que abasti tot el mandat. El marc es revisarà cada any abans que s´aprovin els pressupostos anuals.

També es limita la despesa anual de l´administració general d´acord amb un coeficient de sostenibilitat. Els límits d´endeutament i despesa només es podran superar en situacions extraordinàries.

Pel que fa a la pressió fiscal directa, el text estableix que no podrà superar el 40% del total d´impostos, excloent d´aquest càlcul els impostos especials i el tràfic exterior de l´administració general.

1 comentari

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada