Mortés assegura que la victòria està entre ‘En Comú per Ordino’ i el PS, i apel·la al vot útil

La campanya ja ha superat l’equador i a Ordino, el porta a porta i el diàleg amb els ciutadans ha fet “evident” que la victòria a les eleccions del 15 de desembre estarà entre la candidatura d’‘En Comú per Ordino’, que els darrers quatre anys ha aconseguit el repte “d’assentar les bases perquè la parròquia esdevingui un referent en turisme de neu i de muntanya”, i la llista de ‘Movem Ordino’ (Partit Socialdemòcrata), que encapçala Sandra Tudó. Així ho ha afirmat aquest dimarts des de les pistes d’Arcalís –un exemple de la bona feina feta- el cap de llista, Josep Àngel Mortés, acompanyat de la número 7, Maria del Mar Coma. Mortés ha apel·lat al “vot útil”, al “vot estratègic”, és a dir, al que permeti tirar endavant “grans projectes per a la parròquia”, seguint amb el que s’ha fet aquest mandat. Però, si es vota la llista de Sandra Tudó, “aquests projectes difícilment es podran aconseguir”.

El cap de llista i actual cònsol ha manifestat que el programa electoral d’‘En Comú per Ordino’ porta projectes, i que aquests es realitzaran. A més, ha recordat Mortés, cada vegada que Tudó fa declaracions en el marc de la campanya, “es contradiu”, perquè els darrers 4 anys “ens ha aprovat pràcticament el 100% del nostre programa”. I aquesta dicotomia “porta a la confusió” de molts electors. “No entenen res”, ha afegit.

En canvi, “nosaltres som coherents”, amb accions que s’han dut a terme i de nous que es faran perquè “la parròquia tiri endavant”, ha defensat.

 

Demòcrates de Canillo farà espectacles i concerts a la plataforma de Soldeu
La plataforma de Soldeu és una mostra de la notorietat que han agafat Soldeu i El Tarter els darrers anys, essent seu de grans competicions internacionals d’esquí alpí. La candidatura de Demòcrates+Independents de Canillo vol seguir apostant per Ensisa, perquè “creiem plenament que ha de ser el motor econòmic de la parròquia”, ha afirmat el número 11 de la llista, Sebastià Plaza. Per a això, “volem donar suport als seus pressupostos”: hi ha prevista una inversió de sis milions d’euros els pròxims 4 anys, ha informat. D’altra banda, i pel que fa a la plataforma, a banda d’haver creat una connexió directa entre les pistes i Soldeu, es vol convertir en seu d’espectacles i concerts, ha defensat la número 8 de la llista, Elisabeth Font.

Es “dinamitzarà” la infraestructura i, una de les propostes, és fer videomapatges durant l’hivern, similars als que es van fer durant la inauguració de les Finals de la Copa del Món, el passat mes de març. I,
sense sortir de la cultura, Font ha explicat que entre els projectes de Demòcrates hi ha el de celebrar una edició hivernal de l’Esquella Walking Músic Festival, i el de crear una activitat per donar a conèixer les cases pairals de la parròquia, per mostrar als turistes i canillencs com es vivia anys enrere.

Tornant a Ensisa, “estem segurs que seguirà donant molts fruits els propers anys”, ha assegurat Plaza. Una mostra és que les Finals de la Copa del Món tornaran a Andorra el 2023.

 

‘En Comú per Encamp’ proposa bonificacions a promotors i més ajuts per facilitar l’accés a l’habitatge
La candidatura d’‘En Comú per Encamp’ ha explicat aquest dimarts les propostes que porta al programa en matèria d’habitatge, un tema de rellevància a la parròquia, i que afecta sobretot els joves que es volen emancipar, ha exposat el número 2 de la llista, Joan Miquel Rascagnères. Les accions que es volen dur a terme, després d’estudiar-ne de diferents, “són realistes” i “no electoralistes”, ha defensat.

La primera serà oferir una bonificació del 50% en la cessió econòmica en sòl urbà a aquells promotors que vulguin construir edificis dedicats al lloguer. És a dir, ha explicat Rascagnères, reduir del 10% actual al 5% aquest percentatge de cessió obligatòria. El candidat a cònsol menor ha defensat que aquesta mesura ja començarà a donar els seus fruits a 1-2 anys vista, ja que sempre hi ha promotors interessats a tirar endavant inversions, i aquesta mesura els pot acabar de convèncer.

Una altra acció serà destinar més inversió a les prestacions socials. El pressupost de l’any passat va ser de 280.000 euros, ha recordat Rascagnères, i “gràcies al sanejament de les finances comunals”, hi ha “un
marge de maniobra bastant important” per poder dedicar-les, en part, a habitatge i joves.

Una tercera mesura serà demanar al Govern que flexibilitzi els requisits per accedir a ajudes per rehabilitar els edificis, en clau d’eficiència energètica, de nou sempre que aquests es destinin al lloguer.

“Tenim clar que l’habitatge és una competència del Govern”, però “els comuns podem ajudar”, ha refermat.

Rascagnères, que ha estat acompanyat a l’acte pel número 6 de la llista, Xavier Fernández, ha aprofitat per recordar que ‘En Comú per Encamp’ representa la continuïtat i ha alertat que la fragmentació del vot entre les llistes centristes que es presenten a la parròquia pot comportar que “el cònsol elegit no sigui el que vol la majoria del poble”.

 

‘En Comú per Encamp’ rectifica Esther Vidal i corrobora que la frontera amb França creua enmig de l’estany de les Abelletes
La candidatura d’‘En comú per Encamp’, després de corroborar-ho amb el ministeri d’Afers Exteriors, desmenteix les manifestacions fetes per la candidata d’‘Agrupament Encampadà’, Esther Vidal, ahir en el debat televisiu dels aspirants a cònsol, relatives a la delimitació fronterera amb França.

La frontera amb França es manté tal com es va fixar i aprovar pel Consell General en l’acord recollit en el BOPA del 8 de juny del 2012. Dit acord estableix que la frontera amb França està delimitada per la meitat de l’estany de les Abelletes, i el pacte estableix un ús de l’aigua compartit, així com una quota del 50% per a cada país en les despeses derivades de la fitació.

L’acord no ha experimentat cap canvi i l’únic que s’ha fet és, en concordança amb els avenços tecnològics, descriure de forma digital les coordenades de la frontera, però sense cap modificació.

La delimitació fronterera es va començar a negociar el 2001, i el 2008 es va arribar a un acord inicial que posteriorment va ser ratificat pels dos països. El 6 de març del 2012 els llavors ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya i Alain Juppé, van signar l’acord definitiu que, per part andorrana, va ser ratificat pel Consell General.

Els termes són els mateixos, amb la divisió pel mig de l’estany de les Abelletes i l’acord d’ús conjunt de l’aigua. Cal clarificar l’acord, arran de les manifestacions d’Esther Vidal, en què criticava que s’havia produït un canvi en la frontera a l’estiu per als interessos encampadans i andorrans.

Des d’‘En Comú per Encamp’ es vol deixar clar que la manifestació no es correspon a la realitat i que l’actualització de les coordenades a un format digital no comporta cap canvi a escala territorial, sinó que tan sols és una eina per facilitar la delimitació amb els mitjans tecnològics actuals.

‘En Comú per Encamp’ considera imprescindible aclarir que les manifestacions de Vidal no són certes, per la transcendència d’un afer d’aquesta importància.

 

Demòcrates d’Escaldes crearà un servei de bus parroquial per als punts de la parròquia on no hi ha servei
El candidat de Demòcrates+Independents, Josep Travé, ha anunciat que “complementarem el servei de transport públic del Govern amb una xarxa parroquial que doni servei a aquells punts on no hi arriba, complint així amb l’encàrrec que ens han fet els ciutadans”. El preu del bitllet serà “molt assequible”, ha indicat Travé.

El servei “cobrirà zones com les urbanitzacions d’Engolasters, la Plana o Can Diumenge, i després cap a les zones dels Vilars, Sant Jaume, Fiter i Rossell i l’avinguda del Pessebre”. El candidat ha indicat que, “sobretot, ens ho estan demanant gent gran i infants”.

Pel que fa als horaris, es “faran coincidir i unir amb l’aplicació que FEDA està preparant per l’accés a la informació dels serveis públics”, i informarà
els usuaris de “quin és el millor horari o la millor combinació amb els diferents serveis de bus”.

D’altra banda, la candidatura taronja d’Escaldes també preveu altres millores relacionades amb el transport sostenible, com les bicicletes elèctriques. Es crearà “un carril bici i s’ampliarà l’oferta de punts on agafar la bici elèctrica”, ha informat Travé.

El número 5 de la llista taronja ha estat acompanyat a l’acte pels candidats Núria Pons (número 4) i Enric Castellet (número 7).

 

‘En Comú per Andorra la Vella’ aposta pel parc fluvial a Santa Coloma i anuncia l’embelliment del passeig del Riu
La cap de llista d’‘En Comú per Andorra la Vella’, Conxita Marsol, ha explicat aquest dimarts que “volem que les persones caminin i passegin des d’Andorra la Vella fins a Santa Coloma per parcs i passeigs; per això impulsarem l’embelliment des de la rotonda de la Dama de gel fins a Santa Coloma”. Per aconseguir aquest objectiu, “s’embellirà la plaça de la Rotonda, també tot el passeig del Riu fins a Santa Coloma i, allà, es farà el parc fluvial”. Aquest projecte “ja l’hem començat a desenvolupar amb la part del parc de la Serradora, i les negociacions amb el Govern pels terrenys que toquen a la caserna de Bombers ja gairebé les tenim tancades, per poder donar continuïtat al parc fluvial”. La instal·lació també inclourà un parc infantil, ha informat Marsol.

La candidata a la reelecció ha incidit en què “nosaltres apostem per les persones, perquè Andorra la Vella sigui una ciutat amable i sostenible,
perquè entenem que aquesta unió des de la Dama de Gel fins a Santa Coloma crearà cohesió de parròquia i cohesió social”.

Pel que fa a la remodelació de la plaça de la Rotonda, Marsol ha indicat que “no m’agradaria dir gaire cosa perquè em diran que soc electoralista, però hem obert els plecs amb tres propostes i s’ha triat una pràcticament per unanimitat, que presentaré després de les eleccions”. El jurat que ha elegit el projecte estava format per representants del Col·legi d’Arquitectes, d’enginyers, comerciants i membres de la majoria i de les oposicions comunals”.

Marsol ha destacat que la nova plaça de la Rotonda serà un gran nexe d’unió entre les dues parts de l’avinguda Meritxell i marcarà l’inici de l’espai de connexió entre Andorra la Vella i Santa Coloma”.

En relació al passeig del Riu, s’embellirà “en la mateixa línia que s’ha fet al Parc Central, amb una imatge molt més natural, plantes, jardineres i elements que aportin verd”. Marsol, que ha estat acompanyada del número 2 de la llista, David Astrié, i el número 3, Miquel Canturri, ha conclòs que “tenim aquest passeig rodejat d’arbres que forma part de la imatge d’Andorra la Vella i volem que els ciutadans d’Andorra la Vella quan hi siguin se sentin molt còmodes i en un espai molt agradable”.

 

DA

TOTES LES NOTÍCIES