Carme Maestre Pal, de Casa Molines, ha mort aquest divendres al matí a l’edat de 90 anys. Tal com han informat des de Molines Patrimonis, el funeral per l’empresària tindrà lloc aquest dissabte a les 16 hores a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. Era filla de Xavier Maestre (el doctor Molines) i de Maria Pal. A més, també era vídua de Joaquim Cardelús i mare de Montserrat Cardelús, consellera delegada de Molines Patrimonis. A banda d’empresària, tasca que va desenvolupar gestionant Casa Molines, també havia treballat com a ajudant tant del seu pare com del seu marit.

Carme Maestre Pal, de casa Molines,  va néixer el 19 abril de 1926 a la Seu d’Urgell.Filla de Xavier Maestre (conegut com Doctor Molines) i Maria Pal. Era neta de Bonaventura Maestre, que fou Síndic General i al qual no va conèixer, i de Dolors Dallerés. La seva germana, Maria Maestre, desapareguda l’any 2009, va néixer quan Carme Maestre tenia tres anys.

Va estudiar a l’Estonnac de la Seu d’Urgell, a la Sagrada Família d’Andorra i finalment al Sagrat Cor de Barcelona, on va passar els anys de Batxillerat. 

Un cop acabats els estudis es va plantejar la possibilitat d’estudiar medicina com el seu pare, però la família va preferir que tornés a la Seu d’Urgell després d’uns anys  fora de casa. A finals dels anys quaranta eren molt poques les dones que cursaven estudis superiors. Carme Maestre va treballar amb el seu pare a la consulta de la Seu d’Urgell. Allà va desenvolupar tasques com a infermera i com a ajudant del doctor.

El 1955 la seva vida va canviar de cop. El doctor Molines va morir i Carme Maestre va quedar al capdavant de la família ja que la seva mare va entrar en un gran estat de tristesa. Va haver-se de fer càrrec de la gestió del patrimoni de Casa Molines, que comptava amb sis bordes a Andorra, portades per masovers,  i de tirar endavant una família que fins llavors havia viscut fonamentalment dels ingressos com a metge i dentista de Xavier Maestre.

Carme Maestre va viure com a empresària l’esclat econòmic d’una Andorra que va passar de ser una societat agrícola-ramadera a un país bolcat cap els serveis, el comerç i el turisme. Aquest canvi de mentalitat el va haver d’aplicar a Casa Molines, una família centrada en la terra i que gaudia de propietats però no de grans ingressos econòmics. Va ser una de les primeres propietàries que va decidir crear tendes de fusta per llogar a l’Avinguda Carlemany. Aquells espais, coneguts com a barquetes, van ser un dels embrions de la vida comercial en la principal artèria del país.

Carme Maestre va haver de reorientar la tradició de Casa Molines per diversificar l’economia familiar i seguir l’evolució del país. Tot i així la seva política de gestió patrimonial va ser “molt conservadora ja que sempre vaig tenir clar el que em deia el meu pare respecte a que la terra és la terra i que els diners se’n van”. Maestre es va mantenir fidel, tot i alguns canvis, a la línia familiar de Casa Molines de deixar en herència més del que s’ha rebut i evitar el malbaratament.

L’any 1958 Carme Maestre va conèixer Joaquim Cardelús a la Seu d’Urgell. Cardelús i Carme Maestre es van casar el 31 de maig del 1960 a la Seu d’Urgell. El matrimoni va tenir tres fills: Montserrat,  els bessons Xavier i Meritxell, i nou nets.

Durant els anys setanta, Carme Maestre va treballar com a ajudant del seu marit a la Clínica Meritxell. Joaquim Cardelús, desaparegut el 9 de març del 2014 als 89 anys,  era el director del centre i Carme Maestre feia d’ajudant. Carme Maestre va passar la gestió de Casa Molines als seus fills i actualment la gestió és a càrrec de la societat familiar Molines Patrimonis. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada