Eladi Duch
Eladi Duch. Foto: totsonpuntsdevista.blogspot.com

El pintor i muralista Eladi Duch Mosteiro ha mort aquest diumenge a la residència de Navarcles on vivia des de fa uns anys. Nascut a Terrassa l’any 1931, l’artista va residir durant molts anys a casa Gramunt de Castellbò, propietat del Bisbat d’Urgell, i va tenir un estret vincle amb la Seu d’Urgell.

Duch va ser un pintor molt conegut i estimat a la comarca, on es pot veure alguns del seus treballs, com per exemple el mosaic del ball cerdà de la font del passatge de la Missió de la capital alturgellenca o el retrat de Joan Brudieu a la Catedral de Santa Maria. Una altra de les seves obres es troba l’ermita de Sant Antoni del Tossal.

Així mateix, té peces artístiques a moltes col·leccions particulars, i pintures murals i de cavallers en edificis oficials. A la Generalitat de Catalunya s’hi troba un retrat del president Francesc Macià realitzat per l’artista l’any 1977, i a la Galeria d’Almiralls del Ministeri de la Marina hi ha un retrat del rei del qual en fou autor. El pintor també es va especialitzar en grans murals civils i religiosos.

El seu llegat inclou diversos cartells per a la festa major de Castellbò i nombroses postals de Nadal. L’any 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, va exposar la seva obra al Parador Nacional de Turisme de la Seu d’Urgell.

Sensibilitat i emotivitat
Eladi Duch va estudiar a l’Escola d’Art de Barcelona i va fer la seva primera exposició a Salou, on hi va presentar una col·lecció de dibuixos a pastel. Entre els anys 1955 i 1957 va pintar retrats a Reus i va obrir un estudi a Barcelona. Posteriorment, es va traslladar a Madrid, on va ampliar la seva carrera artística. Les seves pintures tenen “un sentit d’emotivitat intimista i una fina contrastada sensibilitat”. La seva obra, clarament figurativa, abasta la més amplia temàtica, cultivant el retrat amb especial encert, dins d’un realisme tradicional.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada