cardelus2Aquesta tarda ha mort als 89 anys Joaquim Cardelús Pons, primer director de la clínica Meritxell.

La mort s’ha produït a les 3 de la tarda per una insuficiència respiratòria.

La vetlla tindrà lloc al domicili familiar, a Hortalet de Molines, Xalet Cardelús – Plaça Rebés d’Andorra la Vella, demà dilluns a partir de les 9 del matí.

El funeral se celebrarà dimarts 11 a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella a les 11 del matí.

Joaquim Cardelús va néixer a Arenys de Munt el 18 de setembre del 1924. Net d’un farmacèutic d’Olot que regentava la Farmàcia Cardelús des de feia cinc generacions i que va tenir vuit fills. El negoci el va heretar l’hereu, Esteve Cardelús. El pare de Joaquim Cardelús, nascut a Olot, va ser el més petit dels vuit i va llicenciar-se en medicina i ciències naturals.

El pare de Joaquim Cardelús va exercir a Arenys de Munt com a metge i allà va conèixer la seva dona que era natural d’Arbúcies, però que tenia una casa a Arenys. En aquest poble es van instal·lar un cop casats.

Joaquim va ser el primer fill dels sis que va tenir el matrimoni. La resta de germans van ser Carme , Joan, Maria Dolors, Montserrat i Josep Maria. A més el matrimoni va adoptar una noia, cosina de la família, que es va quedar orfe.

Durant la guerra civil espanyola i mentre va durar el conflicte , Joaquim Cardelús va treballar a la farmàcia familiar d‘Olot.

Un cop acabada la guerra va fer el batxillerat a Girona. Posteriorment es va desplaçar a València per estudiar medicina tot i que els últims cursos ja els va cursar a Barcelona.

Amb la carrera de Medicina acabada , Joaquim Cardelús es va especialitzar en urologia. Mentre desenvolupava l’especialitat va treballar a l’hospital Clínic. Dos dels doctors amb els quals va col·laborar eren eminències mundialment reconegudes com són els doctors Gilbernet i Puigverd. Després de finalitzar urologia, Joaquim Cardelús es va especialitzar en cirurgia general.

L’any 1955, un cop ja finalitzats tots els estudis, Joaquim Cardelús va començar a treballar com a cirurgià a l’Hospital de la Seu d’Urgell.

L’any 1958 va conèixer Carme Maestre a la Seu d’Urgell. Filla del doctor Xavier Maestre de cal Molines. En Joaquim i la Carme ,es van casar el 31 de maig del 1960 i van tenir tres fills: Montserrat i els bessons Xavier i Meritxell.

Cardelús es va fer una gran reputació com a cirurgià a l’hospital de la Seu d’Urgell i a la resta de llocs on va treballar. El prestigi acumulat va ser la clau que va derivar en què els responsables de la recent creada Caixa Andorrana de la Seguretat Social li proposessin ser el director de l’Hospital que la CASS va decidir crear el 1970 per cobrir les necessitats de la societat andorrana; s’anomenaria Clínica Meritxell.

Joaquim Cardelús va dimitir com a director de la Clínica Meritxell per la desavinença amb la no ampliació del centre i l’aposta de la CASS per la Clínica de Santa Coloma. En la part final de la seva vida professional, va treballar un temps en la mateixa Clínica de Santa Coloma i finalment va passar visita d’urologia a l’Hospital de la Seu d’Urgell. Als 65 anys es va jubilar.

Un cop jubilat es va dedicar a les seves aficions: estar amb la família, tocar el piano i aprendre anglès.

3 comentaris

  1. ANTE TODO, MI MAS SENTIDO PESAME A TODA LA FAMILIA CARDELUZ, QUE A LA DISTANCIA SIEMPRE LOS RECUERDO CON MUCHO CARIÑO; COMO UNA FAMILIA UNIDA Y DE BUEN CORAZON.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada