Montellà i De la Casa, pilots de l’ACA Esport a Chantada

La 46 Subida a Chantada, disputada el passat cap de setmana (dies 10 i 11), amb la localitat de Chantada com a centre de la prova, va comptar entre els seus protagonistes amb Edgar Montellá al volant del seu Speed Car, pilot que té el suport del Programa de Joves Pilots de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA). Edgar va fregar el podi (4a posició) de la categoria II, després de protagonitzar una lluita al límit amb Arkaitz Ordoki (BRC B49).

Així mateix, el campió d’Espanya de Turismes 2018 de l’especialitat, Gerard de la Casa (Subaru Impreza WRX), va estar entre els participants a la prova gallega amb l’objectiu de defensar la seva privilegiada posició en la provisional del CEM 2019.
No va poder superar al seu rival directe, José A. López Fombona, que compta amb una mecànica molt superior. Però va sortir victoriós en la lluita que va mantenir amb el pilot local José A. Alonso Liste (Ginetta G50), per la 2a posició de la classificació de la Categoria III.

Un escenari espectacular.
Els participants van competir en un recorregut de 4,300 km, amb dues parts molt diferents. Els 1900 metres inicials transcorren per la carretera LU-533, que uneix les localitats de Chantada i O Saviñao, l’habitual carretera de muntanya estreta i tècnica, entre les vinyes de la zona. La segona meitat del traçat (2,400 km) transcorre per la LU-617, una carretera ampla que va des de Monforte de Lemos a Belesar.
La pujada, organitzada per l’Escuderia de la localitat gallega, te un pendent mitjà del 7,5% i una altitud màxima de 477 metres.
Aquesta cursa és de les més ràpides del CEM 2019, les mitjanes que han aconseguit els vehicles més ràpids (Categoria I) s’han acostat als 140 km/h, mentre que els turismes han estat prop dels 130 km/h.

Sense pluja i temperatures sobre els 20°. A l’agost, un luxe a Chantada.
Quant a la climatologia cal esmentar que ha estat favorable per tots els que han assistit a la cita de Chantada. Els dies previs, amb ruixats intermitents de gran intensitat, feien presagiar, per a alegria d’alguns, carreres passades per aigua almenys parcialment. Al final no va anar així, l’ambient va ser molt agradable i l’asfalt es va mantenir sec els dos dies de competició.

Categoria II (CM-PR).
Edgar Montellà, va tenir, en tot moment, opcions d’estar el podi de la seva categoria i al final no el va aconseguir per 8 dècimes. Així ens resumia el seu cap de setmana: Chantada és una pujada que té dues parts completament diferents. D’inici vam posar els mateixos reglatges que l’any passat al Speed Car, a més d’intentar esmenar algun error que recordava de l’anterior edició. La veritat és que em vaig sentir molt còmode i vam mantenir una lluita molt bonica amb Ordoki per la 3a posició.

Abans de l’última ascensió de carrera la diferència entre tots dos era de tan sols 6 dècimes. Llavors Montellà i el seu equip van decidir fer un canvi en els reglatges per a intentar llimar la diferència comentada: El podi estava molt a prop i vam decidir fer uns canvis per a intentar ser més competitius i la veritat és que no van acabar de funcionar del tot. En la part inicial del traçat sí que vam ser més ràpids però en la continuació vam perdre alguna dècima de més. Al final el podi es va quedar a 8 dècimes.

Malgrat tot el pilot de l’ACA Esport valorava de manera positiva la seva participació a la prova de Chantada: És cert que també va haver-hi una part molt positiva en aquest pas per Chantada, vam millorar els cronos de la temporada passada el que significa que la progressió contínua, a més de mantenir la 3a posició en la classificació del CEM – Categoria II.
A finals de setembre continuarem lluitant per aquest podi a Totana (Múrcia), a la Pujada a la Santa.  

Categoría III (Turismes).
Gerard de la Casa, el duel previst entre el pilot andorrà i Lopez-Fombona (Lamborghini Huracan), es va decantar a favor del pilot asturià des del primer moment. La potència del “Lambo” supera en quasi el doble la del Subaru, en aquestes condicions és difícil competir, així s’expressava Gerard abans d’iniciar la competició: Farem el que puguem. Sabem que amb el motor petit (340 cv) del Subaru, és impossible superar a Fombona en condicions normals. La pluja ens podria donar un cop de mà però les previsions no són favorables, en aquest sentit, pel cap de setmana. De tota manera les carreres cal córrer-les i veure que passa. A més afegia: Entre els rivals també cal tenir en compte un Ginetta, que pilotat per un pilot local (José A. Alonso Liste), estic convençut que ens farà córrer molt.

Era evident que el pilot de Gedith Center no perdia l’esperança encara que era conscient que la situació no era favorable, la seva previsió es va anar complint a partir de la primera carrera, així ho resumia: Fombona se’ns escapa (4”), mentre que per darrere tenim al pilot del Ginetta a 2”. Sense cap dubte demà serà una jornada difícil.

En la continuació es va seguir la mateixa tònica, a més Gerard havia d’esprémer el Subaru per a mantenir la 2a plaça: Hem millorat en una mica, més d’1” el temps en cada pujada. Fombona era inassolible però, com preveia, per darrere també ens feien anar molt ràpid. Al final hem aconseguit mantenir la 2a plaça i continuem sent líders del CEM 2019, encara que per menys d’1 punt (0,6) de diferència. Queda clar que la Santa i Ibi decidiran.