El conseller general demòcrata Xavier Montané, considera que fixar un llindar mínim per a l’IRPF sense aplicar-hi cap correcció és un ‘sistema injust’. Així ho ha manifestat al programa Ara i Aquí de RNA, on ha explicat que l’aplicació de l’IRPF hauria de ser progressiva o si més no gradual a través d’exempcions. A més, Montané considera que pel que fa al llindar proposat pels socialdemòcrates, de 40.000 euros, caldria veure quina recaptació suposaria i si seria acceptat per França a l’hora de signar el conveni de no doble imposició.

Xavier Montané considera que no és ‘descabellat’ i que és compatible aprovar la llei de l’IRPF amb un ajornament, tot i que la idea incial del Govern era aprovar el text aquest any per començar a aplicar-lo al 2014. De tota manera, el conseller ha indicat que és una qüestió que des del grup parlamentari demòcrata es miren amb molta cautela tenint en compte la situació econòmica actual.

Montané ha dit que ‘està clar’ que l’IRPF ha de ser progressiu i sinó gradual però amb exempcions. Per això creu que la progressivitat es pot garantir amb un tipus marginal en funció dels ingressos, tal com es fa a Espanya, però també ha assenyalat altres fórmules com l’establiment d’un tipus fix amb un mínim exempt i que la progressivitat es guanyi si l’obligat tributari es pot deduir fiscalment alguns conceptes. De fet, el conseller ha dit que només fixar un llindar sense més correcció faria que el sistema continués sent ‘injust’.

A més, Montané també ha posat en dubte l’efectivitat del llindar proposat pels socialdemòcrates, que es fixava en 40.000 euros, pel fet que cal saber si s’ha fet una estimació del que es podria recaptar i si seria suficient. A més, ha afegit que a part de la capacitat recaptatòria cal tenir en compte la credibilitat i si França acceptaria aquest llindar a l’hora de signar el conveni de no doble imposició. En aquest sentit, ha reconegut que els hauria agradat que la signatura amb França hagués anat més ràpid i ha reconegut que aquest tema condiciona l’elaboració del text.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada