El Govern ha aprovat la modificació del Decret que regula la incineració de cadàvers no identificats, amb l’objectiu de resoldre diferents mancances no previstes en el moment de la redacció d’aquest text. En aquest sentit, el text encabeix tots els supòsits de cadàvers, de manera que es pretén evitar la situació produïda amb les morts naturals no reclamades, on fins ara no quedava clara la manera de procedir, entre altres canvis.

En primer lloc, per una qüestió de claredat interpretativa, es modifica el títol perquè es refereixi als dos supòsits: tant a tots els cadàvers no identificats com també als cadàvers que estiguin identificats però del trasllat, la incineració o la inhumació dels quals no se’n faci càrrec cap familiar o cap entitat a qui correspondria l’obligació primera.

El Decret del 2010 preveia encertadament la incineració d’aquests cossos, opció que resulta la més adient per raons òbvies de salut pública. No obstant això, s’ha volgut introduir la possibilitat que aquests cadàvers puguin ser inhumats en casos excepcionals quan per exemple el difunt disposi d’un nínxol en propietat sempre i quan les circumstàncies de salubritat ho permetin.

A més, com a mesura preventiva per si en el futur apareguessin familiars que haguessin de demostrar, per exemple en un procés judicial, el parentiu biològic amb el difunt, s’ha previst la possibilitat que, amb l’autorització preceptiva, l’Àrea de Medicina Legal i Forense conservi mostres biològiques en les condicions que permetin la determinació genètica posterior.

Finalment, s’han introduït altres canvis formals amb la voluntat d’establir amb claredat els processos necessaris per a aquest procediment a fi de fer-lo menys onerós tant pel que fa al temps per dur-lo a terme com al seu cost econòmic. En paral·lel, es preveu mantenir reunions amb tots els actors implicats per establir un protocol d’actuació que permeti iniciar els processos descrits amb la màxima celeritat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada