Modificada la llei de mesures provisionals sobre l’energia elèctrica per fomentar l’ús de les energies renovables

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de llei de modificació de la llei 85/2010, del 18 de novembre, de mesures provisionals en relació amb el règim de l’energia elèctrica. L’objectiu del text és el de fomentar l’ús d’energies renovables, de manera que la modificació de la llei pretén que el major nombre de propietaris d’edificacions susceptibles d’acollir instal·lacions per a la producció d’energia elèctrica mitjançant plaques fotovoltaiques emprenguin directament les inversions necessàries per fer-les efectives.

Al mateix temps, el Govern ha considerat que si s’afavoreix la implantació del màxim nombre d’instal·lacions, s’impulsa la consolidació d’una activitat a l’entorn de la comercialització, instal·lació i manteniment d’aquesta tecnologia, la qual cosa pot contribuir a la generació de noves fonts de riquesa.

Amb aquest doble objectiu, el text elimina les barreres tributàries i legals-administratives que poden posar en perill la rendibilitat econòmica d’aquesta activitat per a aquests propietaris, mitjançant la fórmula de no considerar-la una activitat econòmica amb caràcter general, és a dir, que del seu exercici no se’n derivarà cap efecte tributari ni de cap altre tipus relacionat amb l’exercici d’una activitat econòmica.

La formulació concreta de la modificació de la llei inclou els titulars d’un dret de superfície sobre l’edificació, donat que és una figura força present en la nostra realitat. El text també regula que la no subjecció d’aquesta activitat a la tributació i al compliment d’altres obligacions relatives a les activitats econòmiques es fa extensiva a l’ús de qualsevol tipus d’energies renovables (seguint el dictat de la llei) i no només a l’activitat de producció d’energia elèctrica fotovoltaica.

Aquesta no obligatorietat obvia els projectes empresarials que se centrin exclusivament en la producció d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic, que es dotaran de la infraestructura organitzativa adequada que considerin necessària i que hauran d’afrontar les obligacions legals i tributàries que els correspongui.

Les simulacions conclouen que les obligacions tributàries i els condicionants legals pel que fa a les activitats econòmiques que s’han d’assumir no afavoreixen que els propietaris d’edificacions emprenguin directament una inversió. En aquest sentit, atesa la capacitat de producció limitada d’aquestes instal·lacions, les tarifes regulades han de ser superiors a les de mercat perquè la inversió sigui rendible econòmicament. És aquest objectiu el que ha fet modificar el text per tal d’eximir de qualsevol obligació tributària i d’altre tipus els propietaris d’edificacions que hi posen en marxa per compte propi instal·lacions per a la producció d’electricitat mitjançant l’ús d’energies renovables.

Paral·lelament aquest acord, s’ha aprovat la modificació del Reglament de regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic en instal·lacions integrades en edificacions i interconnectades a la xarxa de baixa tensió i del Decret de les condicions de compra de l’energia fotovoltaica generada en instal·lacions fotovoltaiques, que per millorar la seva implementació incorpora més criteris d’eficiència energètica, seguint les aportacions de les empreses distribuïdores d’energia elèctrica. A més, a fi de facilitar els tràmits als titulars de les instal·lacions, es revisen i milloren els procediments administratius.

Pel que fa l’Edicte de convocatòria per a la inscripció a la secció registre de tarifes de retribució (RTR) del registre d’instal·lacions fotovoltaiques (RIFV), es publica una convocatòria per l’any 2013, que tindrà un termini de vigència de 8 mesos, una quota de potència de 600 kW per les instal·lacions d’una potència inferior o igual a 20 kW i de 450 kW per les d’una potència superior a 20 kW.

1 comentari

  1. Amb aquesta modificació es modificar el reglament que s’havia fet . El Mourihou diria ¿Porque?

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES