Mòdena

Superfície: 182 km2

Població: Al voltant dels dos-cents mil habitants.

Ubicació: Mòdena pertany a la regió d’Emilia – Romagna, al nord Itàlia.

Geografia: Mòdena està situada en una planura i envoltada pels rius Panaro i Secchia, tots dos afluents del Po.

Clima: El clima a Mòdena es caracteritza pels estius humits i calorosos i els hiverns amb poca pluja i hiverns freds i humits. La serralada dels Apenins està a pocs quilòmetres del sud de la ciutat.

Cuina: En gastronomia, com no, hem de començar pel popular vinagre de Mòdena. El zampone és un dels plats típics de Mòdena, així com la pera de Mòdena. El tortellini també és originari de la zona.

Mòdena és una ciutat amb un ric patrimoni artístic. No en va, la UNESCO ha declarat la Catedral, la Piazza Grande i la torre Ghirlandina Patrimoni de la Humanitat.

És en el centre de històric, i concretament a la Piazza Grande, on es troben els majors exponents artístics i on es pot palpar el màxim encant de la ciutat. D’estil medieval, amb edificis porticats, la Piazza Grande és el punt neuràlgic de la ciutat, on es reuneixen els seus habitants i se celebren els mercats.

La Catedral, d’estil romànic, va ser construïda dels segles XI a XII, amb la Torre Ghirlandina, considerat símbol de la ciutat i l’interior de la qual també es pot visitar.

Resulta interessant aturar-nos en una de les portes d’accés a la Catedral, coneguda com la Porta dels Peixos.

A la Piazza Grande també trobem la popular Pietra (pedra) Ringadora. Ubicada just davant del pòrtic de l’Ajuntament, aquesta pedra és un enorme bloc de marbre, que s’ha convertit en un altre dels elements característics de Mòdena, molt visitat. Aquesta pedra antigament va ser utilitzada com a lloc des del qual parlar a la multitud o com a punt per al càstic exemplar o, fins i tot, l’execució.

Continuant a la Piazza ens podem fixar en l’estàtua anomenada Bonissima, que pot passar pràcticament desapercebuda. Diu la llegenda que aquesta estàtua és un homenatge a una noble dona que va ajudar als més necessitats.

Un altre dels llocs d’interès és el Palau dels Museus, un edifici que ha tingut diversos usos, d’entre els quals, d’hospici. Des de l’any 1883 acull importants institucions culturals i hi podem trobar obres d’El Greco, Velázquez, entre d’altres.

En definitiva, Mòdena és una ciutat petita, accessible, amb encant que mereix la pena de ser visitada i passejar pels estrets carrerons que transporten a d’altres èpoques.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

 

TOTES LES NOTÍCIES