Ministriles de Marsias oferirà un recorregut per la música del Renaixement al Festival internacional d’orgue

ministriles-de-marsiasEl grup Ministriles de Marsias, especialista en la música antiga, oferirà el segon concert del XV Festival internacional d’orgue del Principat d’Andorra.

Aquest concert porta per títol El baixó en el repertori renaixentistai tindrà lloc a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany el dissabte 16 d’agost, a les 21.30 h. El concert, a càrrec del duo format per Javier Artigas i Fernando Sánchez, és gratuït, amb col·lecta a benefici de Càritas Andorrana.

PROGRAMA

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) – Toccata Ottaua

Bartolomé de Selma y Salaverde (c.1580-d.1638) – Fantasia sopra il Madrigale di Palestrina: Vestiva i colli, passeggiato

Peter Philips (1561-1627) – Amarilli di Giulio Romano

Jusepe Ximenez (1600-1672) – Registro vajo a tres

Francisco Correa de Arauxo (1577-1654) – Tercer Tiento de Sexto Tono sobre la primera parte de la Batalla de Morales*

Sebastián de Aguilera y Heredia (1531-1627) – Primer registro de bajo de primer tono

Michelangelo Rossi (1601-1656) – Toccata Settima

Bartolomé de Selma y Salaverde (c.1580-d.1638) – Fantasia per basso solo

Alessandro Scarlatti (1660-1725) – Variazione sulla Follia di Spagna*

Ramón Ferreñac (1750-1835) – Verso para Vísperas con fagot obligado – Tempo de Minué *

Libro de Clavicimbano e Cifra para Arpa de Francisco de Tejada (1721)

Síguense unos tonos de Palacio: Tamborilero*,  La gitanilla, Tonadilla de Navidad*, Marizápalos, Folías de España*, San Juan de Lima con sus diferencias

* orgue sol

El grup Ministriles de Marsias, especialista en la música antiga, ens presenta en format duoun interessant recorregut per la música del Renaixement mitjançant dos dels instruments més típics: el baixó (antecessor de l’actual fagot) i l’orgue. La primera part d’aquest concert es caracteritza per les obres més serioses del repertori, amb formes com la fantasia, el tiento o la tocata, mentre que a la segona part la protagonista és la dansa, amb obres com la molt famosa Folía de España, seguida d’altres danses com el minuet i diverses obres jocoses del repertori hispà renaixentista.

Javier Artigas, orgue

Internacionalment reconegut com a especialista de la música històrica espanyola per a teclat, és cap del Departament de Música Antiga i catedràtic d’Orgue i Clavecí al Conservatori Superior de Múrcia, acadèmic de nombre de la Real Academia de Bellas Artes Santa María de la Arrixaca de Múrcia, professor del Curs de Música Antiga de Daroca, professor convidat del Departament de Música Antiga de l’ESMUC i director tècnic del Festival de Música Antiga de Daroca i de les Jornades d’orgue de Saragossa.

Fernando Sánchez, baixons

És membre fundador del grup Ministriles de Marsias, creat amb l’objectiu de donar a conèixer la música escrita per als instruments anomenats ministrils (corneta, sacabutx, xeremia, baixó…) alhora que toquen al costat de cors o cantants. Actualment compagina la seva tasca instrumental amb la pedagògica com a professor al Conservatori Professional de Música de Majadahonda (Madrid).

TOTES LES NOTÍCIES