Minguillón lamenta que la violència de gènere “és un fet real al país”

violencia

El cònsol d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha estat l’encarregat de presentar, juntament amb la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, la conferència ‘Com implicar els homes en la prevenció de la violència? Claus per entendre i actuar’, efectuada pel psicòleg i investigador en temes de Benestar Social, José Manuel Alonso. Durant el discurs de benvinguda, Minguillón ha lamentat que “per desgràcia la problemàtica de la violència de gènere és un fet real i ben present al nostre país” i en aquest sentit, ha recalcat que “les administracions públiques, en funció de les nostres possibilitats i competències, hem d’assumir responsabilitats importants per redreçar aquesta tràgica situació”. D’aquesta manera, Minguillón ha insistit que bona part de les mesures s’han d’aplicar des del vessant preventiu en l’àmbit educatiu.

La Sala Ària del Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha acollit, aquest dijous al matí, la xerrada tècnica ‘Com implicar els homes en la prevenció de la violència? Claus per entendre i actuar’. Aquesta conferència, que ha estat efectuada pel psicòleg José Manuel Alonso, s’emmarca dins les diferents activitats que s’han anant desenvolupant al voltant del dia internacional contra la violència de gènere, celebrat aquest 25 de novembre. Durant el discurs de benvinguda, el cònsol d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha reiterat que “no es pot permetre cap tipus de violència, sigui quina sigui la víctima” i ha afegit que “tots ens hem de conscienciar per eradicar aquesta problemàtica en tots els àmbits”.

Minguillón ha aprofitat la seva participació en la conferència per recordar algunes de les xifres recollides per l’ONU, que tal com ha indicat, “són un tràgic recordatori d’una trista realitat”. Així, a partir d’aquestes dades, Minguillón ha detallat que més del 70% de les dones del món pateixen o patiran algun tipus de violència al llarg de la seva vida, una de cada tres ha patit violència física o sexual, el 35% de les dones i nenes pateixen violacions dels seus drets al llarg de la seva vida, i 133 milions de dones i nenes han patit alguna forma de mutilació o ablació genital, entre d’altres.

Mantenint un argument força similar, la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha comentat que “és molt important que les diferents institucions treballin unides per combatre la violència de gènere” i ha afegit que “finalment el que es demana és que es respecti un dels drets universals que tenen totes les persones”. En relació al contingut de la conferència, Ferrer ha recalcat que per tal d’evitar qualsevol tipus de maltractament, “és molt important canviar els hàbits d’educació dels homes”, ja que tal com ha indicat, malauradament quan es parla de violència de gènere entre dues persones, en gairebé tots els casos la dona és la víctima. “La violència de gènere és la xacra social del nostre temps”, ha admès.

Per la seva banda, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, ha lamentat que “la violència de gènere és un fenomen greu i universal”, que sorgeix “fruit de l’evident desigualtat que existeix actualment entre ambdós gèneres”. Així, tal com han fet Minguillón i Ferrer, Fenoll també ha insistit en la necessitat que totes les parts, societat civil, agents socials i institucions públiques, “s’impliquin i es corresponsabilitzin per revertir la situació”. “Cal que es protegeixi, es doni suport i es reconegui la situació de les persones que pateixen qualsevol tipus de violència”. A més, Fenoll també ha destacat i agraït el paper de totes les persones que estan al capdavant de l’Equip d’Atenció Integral, departament creat l’any 2006, i que ofereix atenció especialitzada a totes aquelles persones que pateixen violència de gènere.

D’entre els diferents temes tractats durant la conferència, que ha tingut un caràcter tècnic i s’ha complementat amb un taller pràctic en què s’han aplicat els continguts exposats, el psicòleg i investigador en temes de Benestar Social, José Manuel Alonso, ha detallat i aclarit diferents conceptes relacionats amb la construcció de les identitats de gènere per posteriorment, presentar diverses propostes que es poden aplicar per redreçar la conducta, així com una mostra de les dades més significatives que recullen els darrers estudis. D’aquesta manera, Alonso ha insistit que “és molt important diferenciar entre agressivitat i violència”, ja que tal com ha precisat, l’agressivitat és una conducta de defensa envers un atac, mentre que la violència “és una sèrie de pautes culturals que s’han adquirit i es tradueixen en un abús de poder”.

Quant a les dades presentades, Alonso ha detallat que “fins a l’any 2003 no es va fer el primer informe mundial sobre la violència” i en aquest sentit ha assegurat que “la dimensió dels efectes de la violència de gènere són enormes i la majoria de vegades són invisibles”, ja que no s’interpreten correctament. En aquest sentit, el ponent ha exemplificat la crua realitat, detallant que “el 20% de la població adulta reconeix que han patit algun tipus d’abús de conducta sexual abans de complir 18 anys”. Pel que fa a l’àmbit de la parella, Alonso ha explicat que “un 12,5% de les dones reconeix que han patit maltractament al llarg de la seva vida”.

Respecte al balanç total, Alonso ha recordat que des de l’any 2001, “un total de 864 dones han mort en mans de la seva parella” i ha afegit que “només durant l’any 2014, 126.742 dones van efectuar denúncies per maltractament”. Finalment, quant al col·lectiu de les persones grans, el ponent ha assegurat que en cap cas són una excepció dins la problemàtica, ja que “gairebé un 35% d’usuaris majors de 65 anys dels Serveis Socials a Catalunya presenten símptomes de violència de gènere”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES