Millora la qualitat de l’aire

Els nivells de qualitat de l’aire de l’any 2017 s’han situat, igual que els darrers anys, entre els millors des del 2005. Així s’observa en l’informe sobre la qualitat de l’aire que ha presentat aquest dijous el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell. Aquestes dades, a més, es poden consultar en continu a www.aire.ad.

La qualitat de l’aire ha millorat progressivament des del 2006, i en els darrers anys s’ha estabilitzat amb uns nivells molt positius. De fet, l’any 2017 la qualitat de l’aire ha estat excel·lent o bona durant el 91% de l’any, regular durant el 8% del temps, i deficient o dolenta només un 1%, és a dir menys de 60 hores en tot l’any.

Tot i la bona qualitat de l’aire que ja defineix Andorra, i que s’ha consolidat els darrers anys, des del Ministeri es continua treballant en mesures per seguir millorant aquesta qualitat. Així, el director general de Medi Ambient ha recordat la importància de les accions encaminades a reduir els efectes del transport i de les calefaccions, que són els que tenen més incidència en les emissions.

Pel que fa al transport, Rossell ha recordat els esforços del Govern per fomentar la mobilitat sostenible, amb l’impuls del servei de bicicleta elèctrica compartida, que serà una realitat a la primavera, i amb el Pla sectorial d’Infraestructures verdes. Així mateix, el Govern va engegar l’any 2016 el Pla Engega de foment del vehicle elèctric, que aquest 2018 es torna a renovar. A més, es fan accions de conscienciació, també fonamentals per sensibilitzar la ciutadania en relació amb l’apagada de motors en aturades de més d’un minut.

Pel que fa a les calefaccions, el Govern fomenta l’eficiència energètica amb diverses accions, d’entre les quals destaca el Pla Renova, i pla de control de les calderes de calefacció. Igualment, per fomentar l’ús d’energies poc contaminants i netes existeixen els ajuts al fotovoltaic i s’està ultimant el Pla d’Infraestructures energètiques.

Per valorar la qualitat de l’aire es té en compte l’índex que indica el valor més desfavorable dels contaminants que es mesuren, que són el nitrogen, el diòxid de sofre, el monòxid de carboni, les partícules i l’ozó. Així, hi ha diversos factors que incideixen en els episodis que es detecten de pitjor qualitat de l’aire com són la intrusió de partícules en suspensió provinents del Nord d’Àfrica, els períodes d’inversió tèrmica, i les emissions produïdes pel transit, les calefaccions i la contaminació transfronterera.

Pel que fa a la intrusió de partícules en suspensió, durant l’any 2017 ha tingut lloc un episodi que ha deteriorat la qualitat de l’aire, i pel que fa a la inversió tèrmica hi ha hagut dos períodes (un d’una setmana i un de tres dies).

Quant a la contaminació provocada pel trànsit, el nitrogen n’és un indicador i durant l’any 2017 no s’ha registrat cap superació horària dels límits d’aquest pol•luent. De fet, la concentració mitjana anual és de 29 µg/m3, per sota del valor límit de 40 µg/m3.

Un altre indicador que es mesura en continu és el diòxid de sogre, que indica la contaminació de les calefaccions. Durant el 2017 la mitjana anual s’ha situat molt per sota del límit normatiu i no s’han ultrapassat mai els valors límit horari i diari per a la protecció de la salut.

TOTES LES NOTÍCIES