Eduard Comellas

Més de tres-cents caps de bestiar –entre ovins i equins- a més d’un miler d’ovelles pasturaran durant tot aquest estiu a les muntanyes massanenques. Aquest migdia s’ha celebrat la tradicional benedicció del bestiar a Setúria, que simbolitza l’inici de la temporada de pastures.

Setúria és una de les set unitats pastorals on els concentra el bestiar. Les altres són: Pla de l’Estany i les Fonts, Percanela, Pal, Comapedrosa i Comallempla.

El Comú de la Massana i els ramaders treballen plegats per al bon manteniment de les muntanyes.

Per això, l’any 2013 es van aplicar una sèrie de mesures correctores, a partir d’un estudi elaborat pel Cenma, on es feia palès que hi havia una sobrecàrrega a la unitat de Setúria. Durant els darrers anys es van decidir accions com per exemple que en aquesta unitat només hi pasturés el bestiar de la Massana i el bestiar forà peixés a altres indrets de la parròquia.

L’any passat es va encarregar un nou estudi per avaluar el resultat de les mesures correctores. En aquest estudi es comprova que realment s’està tendint a un equilibri de la càrrega ramadera.De totes maneres, s’indica que encara es podria millorar més la salut de les pastures, ja que Setúria i Pla de l’Estany encara suporten la major part de la càrrega mentre que la zona del Comapedrosa i Pal no acaben d’estar aprofitades.  Entre les actuacions previstes per aquest exercici destaca la recuperació del camí d’Aigues Juntes fins a la borda de l’Aymà  per tal de facilitar l’accés a la zona de pastura del Comapedrosa, ja que en aquests moments només s’hi pot accedir des de Sanfons. També es construirà un pas canadenc a Percanela, per evitar que el bestiar baixi a terrenys privats.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, considera que cada cop es fa un millor repartiments del bestiar i assegura que continuaran treballant per mantenir el sector primari, al mateix temps que es vetlla per a la conservació de les muntanyes i les zones de pastura.

La festa s’ha acabat amb un dinar de germanor entre els ramaders i les autoritat, comunals i nacionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada