Milers de persones celebren la Diada de Canòlich, tot i coincidir amb el pont (vídeo)

Milers de persones han participat aquest dissabte a l’aplec de la Verge de Canòlich, patrona de Sant Julià de Lòria; una festa molt arrelada entre els lauredians que aprofiten la diada per passar una jornada en família i gaudir de les tradicions de la parròquia. Enguany, tot i coincidir amb un cap de setmana de pont, l’assistència també ha estat notable, com ha manifestat la cònsol major de la parròquia, Montserrat Gil, i molts lauredians han optat per acudir al santuari al matí i marxar a les destinacions de vacances a la tarda. ‘Pels lauredians, Canolich és Canolich’, ha afegit. També el cap de l’oposició, Rossend Areny, ha destacat la importància de la festa per a la gent de Sant Julia ‘ja que és un moment de recolliment, malgrat el moment de crisi que estem vivint’, ha dit. La diada ha començat de bon matí amb la pujada popular a Canòlich i la missa a l’església de la parròquia i ha acabat amb l’habitual benedicció i el repartiment d’uns 6.000 pans a càrrec dels consellers del Comú i la resta d’autoritats assistents.

Un any més, lauredians i lauredianes s’han reunit al santuari de Canolich per celebrar la diada de la verge amb el mateix nom. Tot i coincidir amb la segona pasqua que per a molts és festiu, és una diada que els ‘lauredians la portem dins’, ha expressat la cònsol major, Montserrat Gil. Així, Gil ha destacat que l’assistència ha estat bona i moltes persones han optat per venir al matí i marxar després de dinar i és que ‘pels lauredians, Canòlich és Canòlich’, ha sentenciat la cònsol.

També, el cap de l’oposició Rossend Areny ha recordat que ‘Sant Julià és una parròquia de tradicions i cultura’ i malgrat lamentar que enguany la diada ha coincidit amb un cap de setmana de tres dies, Areny ha admès que la gent ‘és fidel a la cita’ ja que ‘és un moment de recolliment malgrat el temps de crisi que estem travessant’.

Així mateix, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha afirmat que la coincidència amb el pont ‘pot haver restat gent’ però és ‘una festa entranyable que cal mantenir’ ja que té ‘un sentit simbòlic i un component religiós’ i també un aspecte comunitari.

A banda de Baró, també han assistit a la diada la subsíndica, Mònica Bonell; la consellera general, Meritxell Verdú, i les ministres d’Educació i Joventut, i Salut i Benestar, Roser Suñé i Cristina Rodríguez, respectivament; a banda dels consellers de la parròquia laurediana.

La diada ha arrencat a les 7.30 hores d’aquest matí amb la pujada popular a Canòlich pel camí vell i abans d’oficiar la missa de les 8 hores s’ha fet l’aviada de coets amb la col·laboració dels membres del Consell de Festes Lauredià. A les 10 hores s’ha celebrat la missa al Santuari de Canòlich i a les 11 hores hi ha hagut la ballada de sardanes amb la cobla Principal de Berga.

El rector de la parròquia, mossèn Pepe Chisvert ha estat l’encarregat d’oficiar la missa de les 12 hores, durant la qual s’ha beneït el terme i l’Esbart Laurèdia ha interpretat el tradicional Ball de Canòlich.

L’acte més esperat i amb més èxit ha estat, com cada any, la benedicció i repartiment d’uns 6.000 pans que han anat donant a tots els assistents a la diada els cònsols i consellers de la parròquia i els membres del Govern i del Consell General que han participat en la diada.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.