Els Castellers d’Andorra seran els afitrions aquest dissabte, 18 de juny, de la Diada dels Pirineus, la qual reunirà fins a 500 castellers a Ordino provinents de la colla andorrana, els Pallagos del Conflent i els Minyons de Terrassa. Tal com ha definit el president dels Castellers d’Andorra, Juli Peña, “serà un cap de setmana casteller total” ja que seran dos dies d’activitats festives per als participants. Els andorrans confien fer “la millor actuació de la nostra història”, tot i que encara no s’atreveixen amb un castell de set, cosa que sí que faran els castellers de la Catalunya Nord. Pel que fa als Minyons de Terrassa, que actualment lideren la classificació gràcies a les seves darreres actuacions, és probable que provin un castell de nou. La cita serà a la plaça Major ordinenca i la voluntat és que “es quedi petita” per als castellers i aficionats que vinguin a gaudir de la diada, ha exposat Peña.

“Un cap de setmana casteller total”. Així ha presentat el president dels Castellers d’Andorra, Juli Peña, l’esdeveniment que la colla ha organitzat pel proper cap de setmana, i que tindrà el seu colofó el dissabte 18 a les 17 hores a la plaça Major d’Ordino. Sota el nom de Diada dels Pirineus (és la segona edició, però per primer cop se celebra a Andorra), es reuniran tres colles castelleres amb l’objectiu que la plaça “es quedi petita” i “quasi no s’hi pugui entrar”. Els participants seran la pròpia colla andorrana, els Pallagos del Conflent i els Minyons de Terrassa, els quals actualment encapçalen la classificació de la temporada gràcies a les darreres actuacions memorables. En total, tal com ha destacat la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, es reuniran 500 castellers. Aquí se li ha d’afegir els acompanyants, així com andorrans i turistes que vulguin gaudir de les ‘torres humanes’.

Per tot plegat, serà “una de les cites castelleres de l’any” a Andorra, ha assegurat Peña, i més tenint en compte que la colla andorrana intentarà “fer la millor actuació de la nostra història”. Això sí, de moment, com que encara els “tenim molt verds”, no s’atreviran amb una torre de set i intentaran oferir al públic “una torre de sis, el cinc de sis i un tres de sis per sota”.

Qui sí que farà castells de set seran els Pallagos de Conflent, mentre que els Minyons de Terrassa no decidiran fins a últim moment si s’atreveixen amb un pilar de nou. “Però de vuit, segur”, ha garantit Peña.

La colla andorrana segueix treballant per fer-se un lloc dins el món casteller. Intentaran organitzar dues o tres actuacions l’any “de nivell bo”, juntament amb gairebé una vintena més de locals. Aquest dissabte seran al voltant de 120 castellers intentant fer història un any i mig després de posar-se en funcionament.

Text i foto: ANA