Mesures de seguretat excepcionals per a les patrulles dels Agents Rurals

Els Agents Rurals han fet aquest cap de setmana les primeres inspeccions de caça seguint noves directrius de seguretat, després de l’assassinat ara fa una setmana de dos membres del cos a Aspa (Segrià). En concret, quinze dotacions s’han desplegat per fer controls de caça en equips formats per grups de tres persones tot vestint armilles antibales i equipats amb una arma de foc.

S’ha adquirit així el procediment que fins ara només seguien els agents destinats a controls antifurtius de caça i pesca. Josep Antoni Mur, Inspector en Cap dels Agents Rurals, ha destacat que es tracta de mesures “extraordinàries i temporals” que s’han decidit aplicar després d’una reunió d’urgència celebrada els darrers dies. En aquesta mateixa reunió també s’ha acordat crear un grup d’experts en seguretat perquè determini quines mesures definitives hauran d’adoptar els Agents Rurals, tant pel que fa als controls de caça com en la resta d’actuacions del cos.

Des de la seu central del Cos d’agents Rurals, Josep Antoni Mur ha explicat que el doble assassinat ocorregut a Aspa “obliga a revisar” els procediments de les patrulles de control de caça, vigents des de 2013. “Als procediments hi havia les mesures que es consideraven suficients fins ara”, ha justificat l’Inspector en Cap, que ha recalcat que s’han aplicat mesures temporals mentre no culmini la revisió a fons dels dispositius de seguretat.

Mur ha apuntat que l’ampliació de 2 a 3 agents per grup, la incorporació de les armilles antibales i d’una arma són mesures “extraordinàries” que ha consensuat el Comitè de Seguretat i Salut del cos d’Agents Rurals, del qual en formen part membres de la direcció d’aquest cos, de la subdirecció general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals i també delegats de Prevenció dels diferents sindicats, a banda de representants de l’Administració. En aquest sentit, el cos ja ho té assumit a l’hora de fer controls antifurtius, de manera que eren canvis de fàcil aplicació. De moment, aquest dissabte s’han equipat 15 unitats de control de caça amb el nou sistema, i la previsió és que aquesta propera setmana s’arribi a les 30 unitats equipades.

En paral·lel a les mesures provisionals, hi haurà un grup d’experts que assessorarà el cos per definir nous mecanismes de seguretat en totes les àrees. Tan sols un 10% de les 130.000 actuacions anuals que fa el cos estan relacionades amb el control de caça. Per això, ha valorat la importància de comptar amb un assessorament extern “que indiqui quines més les mesures més ajustades als riscos reals que corren els Agents Rurals”.

És en el marc d’aquest grup d’experts que Mur confia abordar també l’aprovació del reglament d’ús d’armes, del qual hi ha una primera versió redactada des del 2007. Per a aquest dimarts els Agents Rurals tenen programada una reunió amb el Departament d’Interior, en la qual desitgen que es concreti el calendari del treball del grup d’experts.

Text i foto: Ràdio Seu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *