molines-patrimonisAquestes darreres setmanes s’han dut a terme al Jaciment arqueològic de la Margineda, una sèrie de treballs de conservació de les estructures.

El passat estiu es va poder constatar que s’havia produït l’esfondrament d’algun mur així com  la caiguda d’algunes pedres, fet que va motivar que Molines Patrimonis sol·licités una inspecció al departament de Patrimoni Cultural amb l’objectiu de fer un diagnòstic de la conservació de les estructures i de les mesures de conservació preventiva que calia prendre en un termini curt de temps, per tal d’evitar una major degradació del jaciment.

Cal recordar que el jaciment no disposa encara d’un pla director que estableixi els criteris generals pel que fa a la conservació i consolidació de les estructures, de manera que un cop feta aquesta avaluació, es va decidir que calia prendre una sèrie de mesures correctores de màxima necessitat, tractant d’intervenir de la manera més curosa i menys agressiva i condicionant possible, pel que fa a les futures directrius que el pla director haurà d’establir en un futur en aquesta matèria.

L’empresa ARTIFEX, conservació i recreació del patrimoni arqueològic, encapçalada per l’arqueòleg José Miguel Gallego, ha estat l’encarregada de dur a terme aquests treballs, que s’han perllongat durant dues setmanes i que ha estat finançat per la propietat, Molines Patrimonis, i pel Govern d’Andorra, dins el marc del programa d’ajuts per a la conservació, restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural.

Únicament s’ha intervingut en aquelles estructures que han patit pèrdues de material constructiui en aquelles altres que estaven en perill imminent d’enderrocament. També s’hanreomplert amb sauló inorgànic algunes parts excavades en anys anteriors fins a assolir els nivells de circulació de la fase baix medieval, la millor caracteritzada. Amb aquesta segona operació es pretén garantir la consistència de les estructures muraries i evitar la degradació de les seves fonamentacions i del nivell geològic de la seva base. Al mateix temps, aquesta mesura millora la circulació per l’interior del jaciment arqueològic, que des de l’any 2012 ofereix visites guiades i que ja té tancades com cada hivern la visita de diferents escoles del país. Més d’un centenar d’alumnes de primer de la ESO visitaran el Jaciment el proper mes de desembre, i podran veure les actuacions que s’han fet aquestes darreres setmanes.

Aquestes mesures són 100% reversibles i  els criteris de presentació definitiva hauran de quedar també establerts en el futur pla director de conservació del jaciment.

Paral·lelament, Molines Patrimonis treballa en un projecte de cobriment del Jaciment arqueològic, una mesura tant urgent com necessària per evitar el progressiu deteriorament de les estructures. Com tot jaciment arqueològic a l’aire lliure, la Roureda de la Margineda es troba exposada als canvis de temperatura extrems i a l’acció negativa que provoquen el sol, la pluja i el gel i la proliferació de la vegetació. Aquesta mesura tindrà un cost força elevat i necessitarà la col·laboració de tots els agents implicats, que entenen la seva urgència per garantir la supervivència de les ruïnes medievals.

(Text i foto: Molines Patrimonis)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada